Kaikessa lyhykäisyydessään:
150 g kookosrasvaa
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
6 rkl kaakaojauhetta
6 dl riisimuroja
Sekoita kookosrasva, sokerit ja kaakaojauhe kattilassa. Laita hellalle miedolle lämmölle. Sekoita koko ajan, että rasva sulaa tasaisesti, eikä tomusokeri tai kaakao jää kokkareiksi.
Anna seoksen jäähtyä hetki, kuitenkin niin, ettei se jähmety ja lisää riisimurot. Sekoita varovaisesti. Jos seos tuntuu liian juoksevalta, lisää puoli desilitraa riisimuroja. Annostele pieniin vuokiin lusikalla ja laita jähmettymään jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi.
Ruuanlaitossa tarvitaan kevyttä mieltä, jaloa sielua ja suurta sydäntä. (Paul Gauguin)
25.3.2012
18.3.2012
Mustikka-juustokakku
Pohja:
150 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl vettä
Täyte:
2 prk (400 g) maitorahkaa
1 prk (200 g) creme fraichea
1 ptk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
Mustikkasose:
4 dl mustikoita
1,5 rkl tomusokeria
1 rkl perunajauhoa
Tee pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa kananmuna sekaan. Nypi sekaan vehnäjauhot ja vesi. Laita taikina hetkeksi jääkappiin jähmettymään, niin sitä on helpompi muotoilla vuoan pohjalle ja reunoille.
Vatkaa maitorahka, creme fraiche, tuorejuusto ja sokerit keskenään. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Muussaa mustikat, tomusokeri ja perunajauho keskenään. Hienonna mustikkaseos. Osan mustikoista voi jättää kokonaisiksi tai tehdä kaikista sosetta.
Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla, ota pohjataikinan pois jääkaapista ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille.
Kaada noin puolet juustotäytteestä vuokaan ja lusikoi 3/4 mustikkasoseesta täytteen sekaan. Sekoita hieman. Lusikoi loput juustotäytteestä tasaisesti ympäri vuokaa. Lusikoi loput mustikkasoseesta täytteen päälle. Kuvioi juustokakun pinta esimerkiksi lusikan varrella tai cocktail-tikulla. Mustikkasosetta voi levittää spiraalina, ympyröinä tai tehdä pintaan marmoroinnin.
Paista kakkua noin tunti 175 asteessa, käännä lämmön pois ja anna olla uunissa jälkilämmössä noin 15 minuuttia.
150 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl vettä
Täyte:
2 prk (400 g) maitorahkaa
1 prk (200 g) creme fraichea
1 ptk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
Mustikkasose:
4 dl mustikoita
1,5 rkl tomusokeria
1 rkl perunajauhoa
Tee pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa kananmuna sekaan. Nypi sekaan vehnäjauhot ja vesi. Laita taikina hetkeksi jääkappiin jähmettymään, niin sitä on helpompi muotoilla vuoan pohjalle ja reunoille.
Vatkaa maitorahka, creme fraiche, tuorejuusto ja sokerit keskenään. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Muussaa mustikat, tomusokeri ja perunajauho keskenään. Hienonna mustikkaseos. Osan mustikoista voi jättää kokonaisiksi tai tehdä kaikista sosetta.
Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla, ota pohjataikinan pois jääkaapista ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille.
Kaada noin puolet juustotäytteestä vuokaan ja lusikoi 3/4 mustikkasoseesta täytteen sekaan. Sekoita hieman. Lusikoi loput juustotäytteestä tasaisesti ympäri vuokaa. Lusikoi loput mustikkasoseesta täytteen päälle. Kuvioi juustokakun pinta esimerkiksi lusikan varrella tai cocktail-tikulla. Mustikkasosetta voi levittää spiraalina, ympyröinä tai tehdä pintaan marmoroinnin.
Paista kakkua noin tunti 175 asteessa, käännä lämmön pois ja anna olla uunissa jälkilämmössä noin 15 minuuttia.
11.3.2012
Äyriäisrisotto
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pari rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
8 dl vettä
3 rkl kanafondia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl raastettua parmesaania
mustapippuria
1 dl katkarapuja
1 tlk simpukoita
Silppua sipuli, murkaa valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki kattilassa. Laita vettä toiseen kattilaan kuumenemaan ja kaada sen sekaan kanafondi. Lisää sipulien sekaan riisi ja kuullota myös sitä vähän. Kun kanafondiveteen alkoi muodostua kuplia, käännä lämpö miedommalle.
Kaada noin desin kanalientä riisin sekaan ja annoin nesteen kiehua hiljalleen pois. Risottoa kannattaa sekoitella ahkeraan koko valmistuksen ajan. Lisää risottoon puoli desiä valkoviiniä ja anna senkin haihtua pois. Kuiva valkoviini sopii maultaan paremmin risottoon, kuin makea. Jatka kanaliemen ja valkkaviinin lisäilyä vuorotellen ja anna haihtua
Raasta parmesaani. Kun sekä kanaliemi ja valkoviini on imeytetty risottoon, lisää hieman mustapippuria. Tarkista vielä, että riisi on kypsää. Käännä lämpö pois, lisää parmesaani, katkaravut ja simpukat. Anna hautua hetki kannen alla ja tarjoile heti, kun katkaravut ja simpukat ovat lämmenneet.
2 valkosipulin kynttä
pari rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
8 dl vettä
3 rkl kanafondia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl raastettua parmesaania
mustapippuria
1 dl katkarapuja
1 tlk simpukoita
Silppua sipuli, murkaa valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki kattilassa. Laita vettä toiseen kattilaan kuumenemaan ja kaada sen sekaan kanafondi. Lisää sipulien sekaan riisi ja kuullota myös sitä vähän. Kun kanafondiveteen alkoi muodostua kuplia, käännä lämpö miedommalle.
Kaada noin desin kanalientä riisin sekaan ja annoin nesteen kiehua hiljalleen pois. Risottoa kannattaa sekoitella ahkeraan koko valmistuksen ajan. Lisää risottoon puoli desiä valkoviiniä ja anna senkin haihtua pois. Kuiva valkoviini sopii maultaan paremmin risottoon, kuin makea. Jatka kanaliemen ja valkkaviinin lisäilyä vuorotellen ja anna haihtua
Raasta parmesaani. Kun sekä kanaliemi ja valkoviini on imeytetty risottoon, lisää hieman mustapippuria. Tarkista vielä, että riisi on kypsää. Käännä lämpö pois, lisää parmesaani, katkaravut ja simpukat. Anna hautua hetki kannen alla ja tarjoile heti, kun katkaravut ja simpukat ovat lämmenneet.
19.2.2012
Baklava
Ja Turkki-teemalla jatketaan. Baklava on melko makeaa jälkkäriä, joka on parhaimmillaan suoraan uunista tulleena. Jos ekalla kerralla ei ihan onnistu, ei kannata lannistua. Filotaikina ei ole sitä helpointa käsiteltävää.
öljyä (tai 150 g margariinia)
1 pkt filotaikinaa
100 gr manteleita
150 gr saksanpähkinöitä
200 gr pistaasipähkinöitä
1 rkl kanelia
450 gr sokeria
1 sitruunan mehu
2,5 dl vettä
En nyt tarkalleen muista kuinka iso paketti grammoissa filotaikinapaketti on. Tosin, en oo nähnyt kaupoissa kuin yhtä sorttia, joten sitä ei liene vaikeaa ostaa. Filotaikina löytyy pakastealtaasta ja muistuttaa vähän leivinpaperipakettia.
Sulata filotaikina huoneenlämmössä pakkauksen ohjeen mukaan. En tarkalleen muista kuinka iso paketti grammoissa toi filotaikinapaketti on, mutta en oo nähnyt kaupoissa kuin yhtä sorttia. Se löytyy pakastealtaasta ja muistuttaa vähän leivinpaperipakettia.
Rouhi pähkinät. Voit maun mukaan laittaa joitain pähkinöitä enemmän ja joitain vähemmän, kunhan yhteismäärä on siinä 450 gramman paikkeilla. Sekoita joukkoon kaneli.
Filotaikina kuivuu TODELLA nopeasti, eli se kannattaa säilyttää kostean (ei märän) pyyhkeen sisällä. Suorakaiteen mallinen vuoka on paras baklavaan, koska filotaikinalevyt on helpointa asetella siihen.
Voitele vuoka öljyllä tai sulatetulla margariinilla ja ala kerrostamaan filotaikinaa. Laita vuokaan filotaikinaa, sivele se niukalla määrällä öljyä, lisää taikinaa, sitten taas öljyä. Pohjakerroksiin ei kannata sivellä ihan kauheasti öljyä, koska sitä kuitenkin valuu pohjalle päälimmäisistä kerroksista ja pohja jää pehmeäksi.
Valitse suurin piirtein filotaikinalevyn levyisen vuoan, sijoita filotaikinan reuna vuoan reunaan, anna ylimääräisen filotaikinan tippua reunan yli, sudi öljyä taikinan pintaan, taita taikinan kaksinkerroin ja sudi taas öljyä. Käytä pohjaan noin puolet taikinasta ja kaada päälle pähkinäsekoitus. Jatka filotaikinalevyjen pinoamista ja öljyllä sutimista. Päälimmäisen taikinakerroksen päälle tulee vielä öljyä. Leikkaa baklava paloiksi ennen kuin laitat sen uuniin. Ilmeisesti yleinen tapa on leikata se vinokulmioiksi.
Paista baklavaa uunissa noin tunti, tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Valmista sokeriliemi baklavan ollessa uunissa. Sekoita sokeri veteen ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää sitruunamehu ja pienennä lämpöä. Keitä lientä noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee.
Nosta baklava uunista ulos ja kaada jäähtynyt sokeriliemi tasaisesti sen päälle. Paista baklavaa vielä 5 minuuttia uunin alaosassa, jotta sokeriliemi imeytyy siihen. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Baklava pitäisi oikeasti kai syödä sellaisenaan, mutta se on erityisen hyvää vaniljajäätelön kanssa.
18.2.2012
Munakoisopilahvi
Joskus paella sekoitetaan risottoon ja risotto pilahviin. Oman käsityksen mukaan risotto on laavamaista ja paella ja pilahvi vähän irtonaisempaa. Paella on espanjalaista ja pilahvi tulee idemmästä. Tämä resepti on helpohko mutta vaatii aika paljon aikaa.
2 munakoisoa
suolavettä
3 tomaattia
1 sipuli
3 rlk pinjansiemeniä
1 tl korianteria
3 tl sokeria
3 rkl kanelia
1 rkl minttua
1 rkl tilliä
suolaa ja pippuria
puolikkaan sitruunan mehu
3,5 dl pitkäjyväistä riisiä
9 dl vettä
sitruunalohkoja
Siivuta munakoisot ja ripottele niiden pääle suolaa. Itketä noin puoli tuntia. Kalttaa tomaatit: tee tomaattien pohjaan ristiviillot, laita ne kiehuvaan veteen vajaaksi puoleksi minuutiksi (kunnes kuoret alkaa irtoilla) ja nosta kylmään veteen. Kuori tomaatit, halkaise ja poista siemenet. Kuutioi pieniksi.
Paista pinjansiemenet öljyssä pannulla, lisää sipuli ja kuullota se pehmeäksi. Lisää korianteri, sokeri, kaneli, minttu, tilli ja sekoita. Lisää pannulle riisi ja kääntele se muiden ainesten sekaan. Lisää varovasti 9 dl vettä ja lisää ripaus suolaa ja pippuria. Käännä lämpö pienemmälle, kun seos alkaa kiehua. Jätä pilahvi hautumaan kannen alle. Kun vesi on imeytynyt riisiin, käännä lämpö kokonaan pois ja jätä kansi paikalleen.
Laita reilusti öljyä isoon kattilaan kuumentumaan riisin hautuessa. Pyyhi munakoisoista suola pois ja kuutioi siivut. Paista munakoisokuutioita pari minuuttia öljyssä useammassa erässä. Munakoisoihin pitäisi saada hieman väriä. Nostele valmiit munakoisot reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se munakoisojen kanssa riisin sekaan.
Munakoisopilahvia ruokaa voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä sitruunalohkojen kanssa ja se toimii lisukkeena tai pääruokana.
2 munakoisoa
suolavettä
3 tomaattia
1 sipuli
3 rlk pinjansiemeniä
1 tl korianteria
3 tl sokeria
3 rkl kanelia
1 rkl minttua
1 rkl tilliä
suolaa ja pippuria
puolikkaan sitruunan mehu
3,5 dl pitkäjyväistä riisiä
9 dl vettä
sitruunalohkoja
Siivuta munakoisot ja ripottele niiden pääle suolaa. Itketä noin puoli tuntia. Kalttaa tomaatit: tee tomaattien pohjaan ristiviillot, laita ne kiehuvaan veteen vajaaksi puoleksi minuutiksi (kunnes kuoret alkaa irtoilla) ja nosta kylmään veteen. Kuori tomaatit, halkaise ja poista siemenet. Kuutioi pieniksi.
Paista pinjansiemenet öljyssä pannulla, lisää sipuli ja kuullota se pehmeäksi. Lisää korianteri, sokeri, kaneli, minttu, tilli ja sekoita. Lisää pannulle riisi ja kääntele se muiden ainesten sekaan. Lisää varovasti 9 dl vettä ja lisää ripaus suolaa ja pippuria. Käännä lämpö pienemmälle, kun seos alkaa kiehua. Jätä pilahvi hautumaan kannen alle. Kun vesi on imeytynyt riisiin, käännä lämpö kokonaan pois ja jätä kansi paikalleen.
Laita reilusti öljyä isoon kattilaan kuumentumaan riisin hautuessa. Pyyhi munakoisoista suola pois ja kuutioi siivut. Paista munakoisokuutioita pari minuuttia öljyssä useammassa erässä. Munakoisoihin pitäisi saada hieman väriä. Nostele valmiit munakoisot reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se munakoisojen kanssa riisin sekaan.
Munakoisopilahvia ruokaa voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä sitruunalohkojen kanssa ja se toimii lisukkeena tai pääruokana.
Fetalla täytetyt turkkilaiset kebabit
Suomessa kebab mielletään yleensä grillivastuksen edessä pyörivästä lihavartaasta vuolluksi lihasiivuiksi, joita tarjoillaan pitaleivän, riisin tai ranskalaisten kanssa. Alunperin kebab on kuitenkin ollut grillattua tai paahdettua lihaa.
1 sipuli
puolikas suippopaprika
2 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
400 g jauhelihaa
paprikajauhetta
persiljaa
chiliä
puolikas paketti (100 gr) fetaa
Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli. Laita sipulit kuppiin, kaada päälle vettä ja esikypsennä 1 minuutti mikrossa. Anna sipuleiden jäähtyä hetki ja kaada niistä vesi pois. Silppua paprika pieneksi. Sekoita mausteet ja kananmuna keskenään ja lisää ne jauhelihan joukkoon. Lisää paprikahake, esikypsennetty sipuli ja valkosipulimurska.
Paloittele feta siivuiksi. Muotoile jauhelihasta pieniä levyjä, asettele fetasiivu lihalevyn päälle ja käännä lihanlevyn reunat fetan päälle. Muotoile pitkäksi pötkyläksi niin, että feta peittyy kokonaan.
Paista kebabeja pannulla sen verran, että saavat väriä pintaan. Asettele ne vielä pellille ja paista uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia.
1 sipuli
puolikas suippopaprika
2 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
400 g jauhelihaa
paprikajauhetta
persiljaa
chiliä
puolikas paketti (100 gr) fetaa
Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli. Laita sipulit kuppiin, kaada päälle vettä ja esikypsennä 1 minuutti mikrossa. Anna sipuleiden jäähtyä hetki ja kaada niistä vesi pois. Silppua paprika pieneksi. Sekoita mausteet ja kananmuna keskenään ja lisää ne jauhelihan joukkoon. Lisää paprikahake, esikypsennetty sipuli ja valkosipulimurska.
Paloittele feta siivuiksi. Muotoile jauhelihasta pieniä levyjä, asettele fetasiivu lihalevyn päälle ja käännä lihanlevyn reunat fetan päälle. Muotoile pitkäksi pötkyläksi niin, että feta peittyy kokonaan.
Paista kebabeja pannulla sen verran, että saavat väriä pintaan. Asettele ne vielä pellille ja paista uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia.
14.2.2012
Mantelilastut
80 g mantelilastuja
1 dl sokeria
75 g margariinia
1,5 rlk maitoa
1,5 rlk vehnäjauhoja
Murskaa mantelilastuja vähän pienemmäksi. Jos pussin on jättänyt pari päivää aikaisemmin auki ja lastut ovat hieman kuivahtaneet, murskaaminen onnistuu helpommin. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä. Tarkoitus ei ole keittää aineksia, vaan sulattaa rasva.
Kun seos on tasaista, annostele se teelusikalla uunipellille. Pellille menee noin 12 kikkaretta, koska lastut leviävät melko paljon uunissa. Paista lastuja 10 minuuttia 150 asteessa.
1 dl sokeria
75 g margariinia
1,5 rlk maitoa
1,5 rlk vehnäjauhoja
Murskaa mantelilastuja vähän pienemmäksi. Jos pussin on jättänyt pari päivää aikaisemmin auki ja lastut ovat hieman kuivahtaneet, murskaaminen onnistuu helpommin. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä. Tarkoitus ei ole keittää aineksia, vaan sulattaa rasva.
Kun seos on tasaista, annostele se teelusikalla uunipellille. Pellille menee noin 12 kikkaretta, koska lastut leviävät melko paljon uunissa. Paista lastuja 10 minuuttia 150 asteessa.
Kikkareet leviää. Paljon. |
24.1.2012
Pekoniin kääritty pestobroileri
Broilerinfileitä
Pestoa
Aurinkokuivattuja tomaatteja
Pekonia
Tee broilerinfileisiin viilto vaakatasossa reunasta melkein toiseen reunaan. "Avaa" file ja tee toinen viilto vastakkaiseen suuntaan sen "taskun" sisällä. Fileeseen tulee vähän kuin kaksi "ovea".
Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja täytä file pestolla ja tomaattihakkeella. Pestoa voi laittaa noin kaksi ruokalusikallista per file ja aurinkokuivattuja tomaatteja hieman vähemmän. Sulje file ja kääri se pekoniin. Paista broilereita 20-25 minuuttia 200 asteessa.
Pestoa
Aurinkokuivattuja tomaatteja
Pekonia
Tee broilerinfileisiin viilto vaakatasossa reunasta melkein toiseen reunaan. "Avaa" file ja tee toinen viilto vastakkaiseen suuntaan sen "taskun" sisällä. Fileeseen tulee vähän kuin kaksi "ovea".
Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja täytä file pestolla ja tomaattihakkeella. Pestoa voi laittaa noin kaksi ruokalusikallista per file ja aurinkokuivattuja tomaatteja hieman vähemmän. Sulje file ja kääri se pekoniin. Paista broilereita 20-25 minuuttia 200 asteessa.
6.1.2012
Rapsakat parmesan-broilerifileet
1 pkt maustamattomia broilerinfileitä (3-4 kpl)
2 dl maissilastuja
1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
valkosipulijauhetta
rakuunaa
paprikajauhetta
öljyä
Jos fileet ovat paksuja, kääri ne kelmuun ja nuiji lihanuijalla ohuemmiksi. Kuorrutus palaa nopeasti, joten on tärkeää, että fileet kypsyvät nopeasti läpikotaisin.
Murskaa maissilastut laakealle isolle lautasellle ja sekoita niihin mausteet. Raasta parmesaani ja sekoita maissilastuihin. On parempi ostaa pala parmesaania ja raastaa siitä ite karkeaa raastetta, kuin ostaa valmista hienojakoista parmesanraastetta. Maussa on huomattava ero ja karkea raaste soveltuu paremmin tähän ruokaan.
Pyörittele broilerifileet yksitellen seoksessa ja heitä öljytylle pannulle paistumaan. Mikäli haluaa paksun kuorrutuksen, fileitä voi pyöritellä ensin esim. kananmunassa ja vasta tämän jälkeen maissilastuseoksessa. Paista fileitä noin 3 minuuttia per puoli. Mikäli fileet ovat tarpeeksi ohuita, kuorrutuksen ruskistuminen menee käsi kädessä fileen kypsyyden kanssa.
2 dl maissilastuja
1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
valkosipulijauhetta
rakuunaa
paprikajauhetta
öljyä
Jos fileet ovat paksuja, kääri ne kelmuun ja nuiji lihanuijalla ohuemmiksi. Kuorrutus palaa nopeasti, joten on tärkeää, että fileet kypsyvät nopeasti läpikotaisin.
Murskaa maissilastut laakealle isolle lautasellle ja sekoita niihin mausteet. Raasta parmesaani ja sekoita maissilastuihin. On parempi ostaa pala parmesaania ja raastaa siitä ite karkeaa raastetta, kuin ostaa valmista hienojakoista parmesanraastetta. Maussa on huomattava ero ja karkea raaste soveltuu paremmin tähän ruokaan.
Pyörittele broilerifileet yksitellen seoksessa ja heitä öljytylle pannulle paistumaan. Mikäli haluaa paksun kuorrutuksen, fileitä voi pyöritellä ensin esim. kananmunassa ja vasta tämän jälkeen maissilastuseoksessa. Paista fileitä noin 3 minuuttia per puoli. Mikäli fileet ovat tarpeeksi ohuita, kuorrutuksen ruskistuminen menee käsi kädessä fileen kypsyyden kanssa.
Tomaatti-kantarellirisotto
Muutamalle tuttavalle on jäänyt traumoja peruskoulun "risotosta", joka oli koppuraista, kuivaa ja piti sisällään oudon väristä ja makuista riisiä, herne-maissi-paprikaa ja kuivaa kanaa. Oikeasti risottohan on suorastaan herkullista, valuvaa kuin laava ja pehmeää.
4 pientä tomaattia
kantarelleja
2 shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
3 rlk kasvis- tai kanafondia
1 l vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
persiljaa
basilikaa
1 dl raastettua parmesaania
Kalttaa tomaatit, poista siemenet, kuutio ne ja jätä odottamaan. Kuutioi sipulit ja murskaa valkosipuli sekaan. Putsaa sienet ja leikkaa suurimmat niistä puoliksi tai kolmeen osaan.
Ota kaksi kattilaa hellalle. Kaada toiseen kattilaan vesi ja fondi ja toiseen kattilaan öljyä niin, että pohja peittyy. Vesikattilan tulee olla kuuma, muttei tarvitse kiehua koko ajan. Toinen kattila voi olla kuumempi. Lisää riisit öljyn sekaan ja kuullota hetken aikaa koko ajan sekoittaen. Käännä lämpö pienemmälle.
Lisää noin desilitra kuumaa vettä toisesta kattilasta riisin sekaan. Sekoittele kevyesti ja anna imeytyä. Toista muutamaan kertaan. Lisää välissä valkoviini ja anna imeytyä. Risottoa on tärkeää sekoitella koko ajan ja sen tulee kiehua hiljalleen, jotta riisit kypsyvät.Lisää loputkin vedet riisin sekaan vähän kerrallaan. Riisin tulisi olla lähes kypsää. Lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kun valmistelet sienet, sipulit ja tomaatit.
Kuullota sipulit ja sienet öljyssä pannulla. Lisää ne tomaattien kanssa risoton sekaan ja sekoita kevyesti. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää juusto. Käännä levy pois päältä, kansi kattilan päälle ja anna hautua muutama minuutti. Tarjoile sellaisenaan tai lisukkeena.
4 pientä tomaattia
kantarelleja
2 shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
3 rlk kasvis- tai kanafondia
1 l vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
persiljaa
basilikaa
1 dl raastettua parmesaania
Kalttaa tomaatit, poista siemenet, kuutio ne ja jätä odottamaan. Kuutioi sipulit ja murskaa valkosipuli sekaan. Putsaa sienet ja leikkaa suurimmat niistä puoliksi tai kolmeen osaan.
Ota kaksi kattilaa hellalle. Kaada toiseen kattilaan vesi ja fondi ja toiseen kattilaan öljyä niin, että pohja peittyy. Vesikattilan tulee olla kuuma, muttei tarvitse kiehua koko ajan. Toinen kattila voi olla kuumempi. Lisää riisit öljyn sekaan ja kuullota hetken aikaa koko ajan sekoittaen. Käännä lämpö pienemmälle.
Lisää noin desilitra kuumaa vettä toisesta kattilasta riisin sekaan. Sekoittele kevyesti ja anna imeytyä. Toista muutamaan kertaan. Lisää välissä valkoviini ja anna imeytyä. Risottoa on tärkeää sekoitella koko ajan ja sen tulee kiehua hiljalleen, jotta riisit kypsyvät.Lisää loputkin vedet riisin sekaan vähän kerrallaan. Riisin tulisi olla lähes kypsää. Lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kun valmistelet sienet, sipulit ja tomaatit.
Kuullota sipulit ja sienet öljyssä pannulla. Lisää ne tomaattien kanssa risoton sekaan ja sekoita kevyesti. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää juusto. Käännä levy pois päältä, kansi kattilan päälle ja anna hautua muutama minuutti. Tarjoile sellaisenaan tai lisukkeena.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)