6.1.2012

Tomaatti-kantarellirisotto

Muutamalle tuttavalle on jäänyt traumoja peruskoulun "risotosta", joka oli koppuraista, kuivaa ja piti sisällään oudon väristä ja makuista riisiä, herne-maissi-paprikaa ja kuivaa kanaa. Oikeasti risottohan on suorastaan herkullista, valuvaa kuin laava ja pehmeää.

4 pientä tomaattia
kantarelleja
2 shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
3 rlk kasvis- tai kanafondia
1 l vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
persiljaa
basilikaa
1 dl raastettua parmesaania

Kalttaa tomaatit, poista siemenet, kuutio ne ja jätä odottamaan. Kuutioi sipulit ja murskaa valkosipuli sekaan. Putsaa sienet ja leikkaa suurimmat niistä puoliksi tai kolmeen osaan.

Ota kaksi kattilaa hellalle. Kaada toiseen kattilaan vesi ja fondi ja toiseen kattilaan öljyä niin, että pohja peittyy. Vesikattilan tulee olla kuuma, muttei tarvitse kiehua koko ajan. Toinen kattila voi olla kuumempi. Lisää riisit öljyn sekaan ja kuullota hetken aikaa koko ajan sekoittaen. Käännä lämpö pienemmälle.

Lisää noin desilitra kuumaa vettä toisesta kattilasta riisin sekaan. Sekoittele kevyesti ja anna imeytyä. Toista muutamaan kertaan. Lisää välissä valkoviini ja anna imeytyä. Risottoa on tärkeää sekoitella koko ajan ja sen tulee kiehua hiljalleen, jotta riisit kypsyvät.Lisää loputkin vedet riisin sekaan vähän kerrallaan. Riisin tulisi olla lähes kypsää. Lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kun valmistelet sienet, sipulit ja tomaatit.

Kuullota sipulit ja sienet öljyssä pannulla. Lisää ne tomaattien kanssa risoton sekaan ja sekoita kevyesti. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää juusto. Käännä levy pois päältä, kansi kattilan päälle ja anna hautua muutama minuutti. Tarjoile sellaisenaan tai lisukkeena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti