19.2.2012

Baklava

Ja Turkki-teemalla jatketaan. Baklava on melko makeaa jälkkäriä, joka on parhaimmillaan suoraan uunista tulleena. Jos ekalla kerralla ei ihan onnistu, ei kannata lannistua. Filotaikina ei ole sitä helpointa käsiteltävää.

öljyä (tai 150 g margariinia)
1 pkt filotaikinaa
100 gr manteleita
150 gr saksanpähkinöitä
200 gr pistaasipähkinöitä
1 rkl kanelia
450 gr sokeria
1 sitruunan mehu
2,5 dl vettä

En nyt tarkalleen muista kuinka iso paketti grammoissa filotaikinapaketti on. Tosin, en oo nähnyt kaupoissa kuin yhtä sorttia, joten sitä ei liene vaikeaa ostaa. Filotaikina löytyy pakastealtaasta ja muistuttaa vähän leivinpaperipakettia.

Sulata filotaikina huoneenlämmössä pakkauksen ohjeen mukaan. En tarkalleen muista kuinka iso paketti grammoissa toi filotaikinapaketti on, mutta en oo nähnyt kaupoissa kuin yhtä sorttia. Se löytyy pakastealtaasta ja muistuttaa vähän leivinpaperipakettia.

Rouhi pähkinät. Voit maun mukaan laittaa joitain pähkinöitä enemmän ja joitain vähemmän, kunhan yhteismäärä on siinä 450 gramman paikkeilla. Sekoita joukkoon kaneli.

Filotaikina kuivuu TODELLA nopeasti, eli se kannattaa säilyttää kostean (ei märän) pyyhkeen sisällä. Suorakaiteen mallinen vuoka on paras baklavaan, koska filotaikinalevyt on helpointa asetella siihen.

Voitele vuoka öljyllä tai sulatetulla margariinilla ja ala kerrostamaan filotaikinaa. Laita vuokaan filotaikinaa, sivele se niukalla määrällä öljyä, lisää taikinaa, sitten taas öljyä. Pohjakerroksiin ei kannata sivellä ihan kauheasti öljyä, koska sitä kuitenkin valuu pohjalle päälimmäisistä kerroksista ja pohja jää pehmeäksi. 

Valitse suurin piirtein filotaikinalevyn levyisen vuoan, sijoita filotaikinan reuna vuoan reunaan, anna ylimääräisen filotaikinan tippua reunan yli, sudi öljyä taikinan pintaan, taita taikinan kaksinkerroin ja sudi taas öljyä. Käytä pohjaan noin puolet taikinasta ja kaada päälle pähkinäsekoitus. Jatka filotaikinalevyjen pinoamista ja öljyllä sutimista. Päälimmäisen taikinakerroksen päälle tulee vielä öljyä. Leikkaa baklava paloiksi ennen kuin laitat sen uuniin. Ilmeisesti yleinen tapa on leikata se vinokulmioiksi.


Paista baklavaa uunissa noin tunti, tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Valmista sokeriliemi baklavan ollessa uunissa. Sekoita sokeri veteen ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää sitruunamehu ja pienennä lämpöä. Keitä lientä noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee.

Nosta baklava uunista ulos ja kaada jäähtynyt sokeriliemi tasaisesti sen päälle. Paista baklavaa vielä 5 minuuttia uunin alaosassa, jotta sokeriliemi imeytyy siihen. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Baklava pitäisi oikeasti kai syödä sellaisenaan, mutta se on erityisen hyvää vaniljajäätelön kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti