6.1.2012

Tomaatti-kantarellirisotto

Muutamalle tuttavalle on jäänyt traumoja peruskoulun "risotosta", joka oli koppuraista, kuivaa ja piti sisällään oudon väristä ja makuista riisiä, herne-maissi-paprikaa ja kuivaa kanaa. Oikeasti risottohan on suorastaan herkullista, valuvaa kuin laava ja pehmeää.

4 pientä tomaattia
kantarelleja
2 shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
3 rlk kasvis- tai kanafondia
1 l vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
persiljaa
basilikaa
1 dl raastettua parmesaania

Kalttaa tomaatit, poista siemenet, kuutio ne ja jätä odottamaan. Kuutioi sipulit ja murskaa valkosipuli sekaan. Putsaa sienet ja leikkaa suurimmat niistä puoliksi tai kolmeen osaan.

Ota kaksi kattilaa hellalle. Kaada toiseen kattilaan vesi ja fondi ja toiseen kattilaan öljyä niin, että pohja peittyy. Vesikattilan tulee olla kuuma, muttei tarvitse kiehua koko ajan. Toinen kattila voi olla kuumempi. Lisää riisit öljyn sekaan ja kuullota hetken aikaa koko ajan sekoittaen. Käännä lämpö pienemmälle.

Lisää noin desilitra kuumaa vettä toisesta kattilasta riisin sekaan. Sekoittele kevyesti ja anna imeytyä. Toista muutamaan kertaan. Lisää välissä valkoviini ja anna imeytyä. Risottoa on tärkeää sekoitella koko ajan ja sen tulee kiehua hiljalleen, jotta riisit kypsyvät.Lisää loputkin vedet riisin sekaan vähän kerrallaan. Riisin tulisi olla lähes kypsää. Lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kun valmistelet sienet, sipulit ja tomaatit.

Kuullota sipulit ja sienet öljyssä pannulla. Lisää ne tomaattien kanssa risoton sekaan ja sekoita kevyesti. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää juusto. Käännä levy pois päältä, kansi kattilan päälle ja anna hautua muutama minuutti. Tarjoile sellaisenaan tai lisukkeena.


20.12.2011

Rakuunaporkkanat


Tämä on sellainen lisuke, jota meillä on lapsesta asti ollut lähes aina ruokapöydässä. Rakuuna tuo kivan lisän porkkanan makuun.

2-3 isoa porkkanaa
0,5 dl öljyä tai sulatettua rasvaa
2 rkl rakuunaa

Pilko porkkanat sormen paksuisiksi tikuiksi tai käytä baby-porkkanoita. Sekoita kuivattu rakuuna öljyyn tai sulatettuun rasvaan. Keitä porkkanat kypsiksi ja sekoita rakuuna-rasvaseos porkkanoihin. Tarjoile heti.

17.12.2011

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoiden teko ei ole niin vaikeaa, kuin moni luulee. Kokeilemalla ja tekemällä oppii.

Riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
20g margariinia
(1 kananmunan keltuainen)

Kuoritaikina:
2,5 dl vettä
1,5 dl vehnäjauhoa
5 dl hienoa ruisjauhoa
1 tl suolaa

Voitelu:
1 dl vettä tai maitoa
100 gr margariinia

Mikäli tekee ensimmäistä kertaa karjalanpiirakoita ja on epävarma kuoritaikinan kanssa, kannattaa vehnäjauhojen määrää lisätä ja ruisjauhojen määrää vähentää. Vehnäjauho tuo taikinaan sitkoa, joten se ei repeile niin helposti. Mikäli kuoritaikinan käsittely tuntuu helpolta, voi siihen käyttää toki pelkkää ruisjauhoa. Riisipuuron sekaan voi lisätä yhden kananmunan keltuaisen tuomaan kiiltoa, mutta sen voi myös jättää pois.

Kaada riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito, suola ja margariini. Maidon pitää tietysti olla täysmaitoa ("punaista maitoa"), jota saa nykyään myös täysin laktoosittomana. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin tunti välillä sekoittaen. Maidon kanssa pitää olla todella varovainen, ettei se pala pohjaan.

Valmista kuoritaikina. Sekoitin kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Varaa pöydälle myös jauhoja ja pari keittiöpyyhettä. Muotoile taikina pitkäksi pötköksi, leikkaa siitä palasia ja pyörittele niistä palloja. Pidä taikinaa aina pyyhkeen alla, kun et käsittele sitä, ettei se kuivu.

Piirakkakaulin on ehdottomasti parempi kuoritaikinan pyörittelyyn, kuin tavallinen kaulin. (Tähän liittyen, jos hankkii uutena puisia keittiövälineitä, niin ne kannattaa käyttää kiehuvassa vedessä puun syiden sulkemiseksi. Tälleen se puukauha tms. ei myöhemmin ime itseensä ruuan mausteita ja makuja.) Taputtele taikinapallot littanoiksi ja työstä niistä kaulimella noin 1 mm paksuja pyöreitä lättyjä. Jauhoja kannattaa käyttää, ettei taikina tartu tasoon tai kaulimeen. Lado valmiit kuoret pinoon, ripottele hieman jauhoja väliin ja laita ne keittiöpyyhkeen alle odottamaan.


Kun kuoret ovat valmiit, ala täyttämään niitä. Rapsuttele ylimärääiset jauhot kuorien pinnalta pois. Laita riisipuuroa reilu ruokalusikallinen per piirakka ja levitä täyte pystysuunnassa melkein reunoille asti. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja painele varovaisesti. Youtubesta löytyy videoita hakusanoilla "karjalanpiirakoiden rypytys/valmistaminen/tekeminen", joista voi ottaa mallia.

Paista piirakoita 250 asteessa noin 15 minuuttia. Lämmitä vettä tai maitoa kattilassa ja lisää siihen rasvaa. Käytä kuumat piirakat kattilassa niin, että ne uppoavat kokonaan rasvaan ja nostele ne reikäkauhalla jäähtymään. Mieltymyksien mukaan voi veden tai maidon ja rasvan sijasta käyttää pelkkää sulaa rasvaa.

12.12.2011

Kasvispasta

Tää pasta valmistuu pikana, jos on kova kiire. Kastikkeeseen tarvitsee:

tuoreita herkkusieniä
shalottisipulia
valkosipulia
kirsikkatomaatteja
pakasteherneitä
pieni loraus kermaa
soijaa
mausteita
täysjyväspagettia
Pecorino-juustoa

Laita spagetit kiehumaan. Putsaa herkkusienet pullasudilla ja leikkaa ne viipaleiksi. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Kuullota sieniä ja sipuleita pannulla ja lisää loraus kermaa. Kastikkeen ei ole tarkoitus olla kermakastike, vaan kostuttaa niitä sieniä hieman.

Lisää sekaan mausteita (esim. valkopippuria) ja loraus soijaa. Lisää kirsikkatomaatit ja pakasteherneet ja anna niiden lämmetä. Sekoita kastike kypsään spagetiin ja veistä päälle parmesaania. Nopeaa ja hyvää!

8.12.2011

Munakoisovuoka

2 keskikokoista munakoisoa
400 g jauhelihaa tai soijarouhetta
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 iso porkkana
hieman jauhelihamaustetta
reilusti basilikaa
reilusti paprikajauhetta
vähän pippuria
1,5 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa
juustoraastetta
(parmesaania)

Leikkaa munakoisoista noin 1 cm paksuisia kiekkoja, asettele ne leivinpaperille ja ripottele reilulla kädellä suolaa niiden päälle. Viljellyt munakoisot on nykyään niin hyvin jalostettuja, ettei niitä välttämättä tarvitse itkettää. Itkettäminen poistaa kitkerää makua ja nestettä munakoisosta. Anna munakoisojen itkeskellä noin 30 minuuttia.


Kuorin ja raasta porkkana, pilko sipuli ja murskaa valkosipulit. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja lisäsin mausteet. Lisää porkkanaraaste ja sipuli. Anna kuullottua muutama minuutti jauhelihan kanssa ja lisää tomaattimurska. Käännä lämpö pienemmälle ja anna hautua kannen 15 minuuttia.

Pyyhi suola huolellisesti pois munakoisoista ja paista kiekkoja niukassa öljyssä molemmilta puolelta, että saavat hieman väriä pintaan. Nosta valmiit kiekot leivinpaperille odottamaan. Raasta juusto.

Ala kerrostamaan täytteitä vuokaan. Lisää alimmaiseksi jauhelihaa, sitten munakoisokiekkoja ja juustoa. Jatka täyttämistä samassa järjestyksessä. Päälimmäiseksi voi vielä raastaa hieman parmesan-juustoa.

Paista vuokaa 20 minuuttia 200 asteessa.

30.10.2011

Broileri-sinihomejuustokastike

Tää on todella yksinkertainen, todella nopea ja todella herkullinen ruoka.

1 pkt maustamattomia broilerinfileitä tai -suikaleita
1 prk kermaa
1 pkt Aura-juustoa

Leikka broileri suikaleiksi ja ruskista kuumalla pannulla öljyn kanssa, lisää kerma ja murenna Aura sekaan. Jos haluaa voimakkaamman sinihomejuuston maun, niin Auran voi korvata vaikka gorgonzolalla. Anna hautua 15 minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä ja tarjoile vaikka tuoretagliatellen kanssa.

23.10.2011

Inkivääri-bataattikeitto

Inkivääri on hyvä rohto flunssan ehkäisyyn ja tämä mausteinen keitto lämmittää kylmänä talvipäivänä.

Neljään annokseen tarvitsee:

800 g bataattia
peukalon mittainen pala inkivääriä (noin 4 rkl raastettuna)
1 valkosipulinkynsi
2 tl jeeraa (eli juustokuminaa)
ripaus chiliä
öljyä
4 dl kookosmaitoa
6-7 dl vettä
2,5 rkl kasvisfondia
loraus soijaa

Kuori bataatti, inkivääri ja valkosipuli. Paloittele bataatti kuutioiks, murskaa valkosipuli ja raasta inkivääri niin, että säilytät mehun. Kuumenna öljyä kattilassa ja heitä sekaan kuutioitu bataatti, raastettu inkivääri, valkosipuli, jeera ja chili. Kuullota kunnes bataatti saa vähän väriä, noin 5 minuuttia.

Lisää kattilaan vesi, kookosmaito ja fondi ja keitä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä tai kunnes bataatti on kypsää. Ota kattila pois levyltä ja soseuta bataatit. Lisää maun mukaan soijaa, laita takaisin hellalle, käännä levy pois päältä ja anna hautua vielä hetki kannen alla.

Keitto on ihanaa tarjottuna tuoreiden sämpylöiden kanssa.

5.10.2011

Rosmariini-uunijuurekset

3 perunaa
3 porkkanaa
3 punajuurta
2 palsternakkaa
1 dl öljyä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl hunajaa
suolaa
rosmariinía
mustapippuria

Kuori ja leikkaa juurekset isohkoiksi kuutioiksi. Siirrä punajuurilohkot yhteen astiaan ja muut juurekset toiseen astiaan. Sekoita öljyyn hunaja, murskatut valkosipulinkynnet ja suola. Nypi sekaan tuoretta rosmariinia maun mukaan. Sekoita mausteöljy juureksiin ja levitä ne pellille. Laita punajuuret erilleen muista, jotteivät ne värjää muita juureksia. Rouhi päälle pippuria.


Paista 30-40 min 225 asteessa. Sekoita kaikki juurekset keskenään ennen tarjoilua. Punajuurista ei enää tässä vaiheessa kauheesti irtoa väriä. Perunan voi korvata bataatilla tai lisätä bataattia muuten vaan juuresten sekaan. Kuvassa näkyy myös punasipuleita, mutta ne eivät oikein toimineet tässä ruuassa. Ne nimittäin kärähtivät aika nopeasti.

3.10.2011

Fetalla maustettu kahden kaalin gratiini

1 pss (250 g) pakastekukkakaalia
1 pss (250 g) pakasteparsakaalia
2 dl kermaa
1 pkt (200 g) fetaa
mausteita (esim. mustapippuria ja paprikajauhetta)
juustoraastetta
pinjansiemeniä

Kaada kasvikset uunivuokaan ja murusta feta sekaan. Sekoita kerman sekaan mausteet ja kaada se kasvisten päälle. Lisää päälle juustoraastetta ja laita uuniin paistumaan 200 asteeseen 30-40 minuutiksi. Lisää pinjansiemenet gratiinin päälle, kun se on ollu uunissa noin 10 minuuttia ja juusto on alkanut sulaa. Pinjansiemenet tuo gratiiniin kivaa paahteista makua, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Kuvassa osa pinjansiemenistä on lisätty ennen uuniin laittoa, osa vasta 10 minuutin jälkeen. Siksi osa siemenistä on vähän liian tummia.

Maa-artisokkakeitto

Keittoa varten tarvitsee:
500 g maa-artisokkia
400 g jauhoisia perunoita
1 rlk kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio
1-1,5 dl kermaa
vettä
mausteita (paprikajauhe, mustapippuri, valkosipulijauhe, tms.)
(creme fraichea)

Kuori ja paloittele artisokat ja perunat. Mitä pienempiä palasia, sitä helpompi niitä on myöhemmin muussata. Kaupassa kannattaa valita mahdollisimmat tasamuotoisimpia artisokkia jos ei ole siunattu kärsivällisyydellä. Nosta artisokka- ja perunakuutiot suoraan kylmään veteen paloittelun jälkeen, etteivät ne tummene.

Artisokka vs. peruna.
Kumpaa sä mieluummin kuorisit?
Kattilassa tulisi olla vettä vain sen verran, että artisokat ja perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää veden sekaan kasvisfondi ja keitä noin puoli tuntia kunnes ovat kypsiä.

Soseuta artisokat ja perunat keitinveteensä sauvasekoittimella tai perinteisesti survimella. Lisää kerma, mausteet maun mukaan ja tarkista kaipaako lisää suolaa. Keitto saa olla sakeaa ja paksua, mutta jos se näyttää enemmänkin muhennokselta kuin keitolta, lisää hieman vettä. Siirrä keitto takaisin hellalle ja anna hautua 10 minuuttia.

Tarjoile kuumana creme fraiche -nokareen kanssa.