17.12.2011

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoiden teko ei ole niin vaikeaa, kuin moni luulee. Kokeilemalla ja tekemällä oppii.

Riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
20g margariinia
(1 kananmunan keltuainen)

Kuoritaikina:
2,5 dl vettä
1,5 dl vehnäjauhoa
5 dl hienoa ruisjauhoa
1 tl suolaa

Voitelu:
1 dl vettä tai maitoa
100 gr margariinia

Mikäli tekee ensimmäistä kertaa karjalanpiirakoita ja on epävarma kuoritaikinan kanssa, kannattaa vehnäjauhojen määrää lisätä ja ruisjauhojen määrää vähentää. Vehnäjauho tuo taikinaan sitkoa, joten se ei repeile niin helposti. Mikäli kuoritaikinan käsittely tuntuu helpolta, voi siihen käyttää toki pelkkää ruisjauhoa. Riisipuuron sekaan voi lisätä yhden kananmunan keltuaisen tuomaan kiiltoa, mutta sen voi myös jättää pois.

Kaada riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito, suola ja margariini. Maidon pitää tietysti olla täysmaitoa ("punaista maitoa"), jota saa nykyään myös täysin laktoosittomana. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin tunti välillä sekoittaen. Maidon kanssa pitää olla todella varovainen, ettei se pala pohjaan.

Valmista kuoritaikina. Sekoitin kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Varaa pöydälle myös jauhoja ja pari keittiöpyyhettä. Muotoile taikina pitkäksi pötköksi, leikkaa siitä palasia ja pyörittele niistä palloja. Pidä taikinaa aina pyyhkeen alla, kun et käsittele sitä, ettei se kuivu.

Piirakkakaulin on ehdottomasti parempi kuoritaikinan pyörittelyyn, kuin tavallinen kaulin. (Tähän liittyen, jos hankkii uutena puisia keittiövälineitä, niin ne kannattaa käyttää kiehuvassa vedessä puun syiden sulkemiseksi. Tälleen se puukauha tms. ei myöhemmin ime itseensä ruuan mausteita ja makuja.) Taputtele taikinapallot littanoiksi ja työstä niistä kaulimella noin 1 mm paksuja pyöreitä lättyjä. Jauhoja kannattaa käyttää, ettei taikina tartu tasoon tai kaulimeen. Lado valmiit kuoret pinoon, ripottele hieman jauhoja väliin ja laita ne keittiöpyyhkeen alle odottamaan.


Kun kuoret ovat valmiit, ala täyttämään niitä. Rapsuttele ylimärääiset jauhot kuorien pinnalta pois. Laita riisipuuroa reilu ruokalusikallinen per piirakka ja levitä täyte pystysuunnassa melkein reunoille asti. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja painele varovaisesti. Youtubesta löytyy videoita hakusanoilla "karjalanpiirakoiden rypytys/valmistaminen/tekeminen", joista voi ottaa mallia.

Paista piirakoita 250 asteessa noin 15 minuuttia. Lämmitä vettä tai maitoa kattilassa ja lisää siihen rasvaa. Käytä kuumat piirakat kattilassa niin, että ne uppoavat kokonaan rasvaan ja nostele ne reikäkauhalla jäähtymään. Mieltymyksien mukaan voi veden tai maidon ja rasvan sijasta käyttää pelkkää sulaa rasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti