14.2.2011

Rukiiset kurpitsansiemensämpylät

7 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa / 1 pkt tuorehiivaa
2 tl suolaa
1-2 rlk hunajaa tai siirappia
5 dl ruisjauhoja
5 dl kaura- tai moniviljahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
kurpitsansiemeniä
(kananmuna)

Lämmitä vesi kulhossa käden lämpöiseksi. Tuorehiivan kanssa riittää kädenlämpöinen vesi (37 astetta), mutta kuivahiivaa käyttäessä veden pitää olla lämpöisempää (42 astetta). Tosin, kauhean kuumaa vettä ei kannata käyttää, koska hiiva "kuolee" yli 60 asteessa.

Sekoita veteen suola ja hunaja tai siirappi. Tämän jälkeen seokseen voi lisätä hiljalleen kaurahiutaleet, ruisjauhoja ja puolet vehnäjauhoista. Osan vehnäjauhoista voi korvata esimerkiksi Sunnuntain rouheisella sämpyläjauholla. Taikinaa kannattaa vaivata heti kuin mahdollista, jotta siihen sitoutuu kunnolla ilmaa.

Lisää öljy ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Samalla voi lisätä reilusti kurpitsansiemeniä. Mitä enemmän taikinaa tämän jälkeen vaivaa, sitä parempaa tulee. Lainaus Suomen Hiivan sivuilta:
Taikinan vaivaaminen eli alustaminen on tärkeää. Hyvin vaivattuun taikinaan kehittyy kunnon sitko ja taikinaan muodotuu ilmarakkuloita, joihin hiivan tuottamat kaasut kerääntyvät. Hyvinalustetussa taikinassa hiivan tuottama kaasu jää taikinan sisään nostatuksen aikana ja leivonnainen kohoaa. Hiivataikinaleivonnaiset nousevat hyvin ja pysyvät muodossaan paiston aikana, kun taikinassa on hyvä rakenne eli sitko.

Anna taikinan nousta kulhossa lämpöisessä paikassa keittiöpyyhkeellä peitettynä kaksinkertaiseksi (vajaa tunti). Pyörittele jauhoitetulla pöydällä taikinasta palloja ja nosta uunipellille. Nostata sämpylöitä vielä 15 minuuttia keittiöpyyhkeen alla.

Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Kananmunan voi halutessaan jättää pois, mutta ajattelin, että siemenet pysyvät ehkä paremmin pinnassa kiinni, jos siinä on jotain "liimaa".

Paista sämpylöitä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti