11.3.2011

Mustikkakukko


Mustikkakukko, tuo Savon lahja Suomelle.

Taikina:
300 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
6 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
8 dl mustikoita (tuoreita tai pakasteesta)
1,5 rlk perunajauhoja
3/4 dl sokeria

Vatkaa huoneenlämmössä pehmenneen margariinin sekaan sokeri ja kananmuna.

Sekoita leivinjauhe noin desiin ruisjauhoja. Sekoita ruisjauho margariini-sokeri-kananmunaseokseen nyppimällä. Laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään, jotta sitä on helpompi käsitellä.

Painete taikinasta noin 2/3 vuoan pohjalle ja reunoille. Jos tuntuu, että taikina tarttuu sormiin, kädet voi käyttää kylmässä vedessä. Ei kuitenkaan kannata kauheasti läträtä veden kanssa, ettei taikina vetisty.

Kaada mustikat kulhoon ja sekoita mukaan perunajauho. Kaada mustikat ruistaikinalla vuorattuun vuokaan ja ripottele sokeri päälle.

Omasta mielestäni mustikkakukon kannen tekeminen on melko haasteellista, koska mustikat (erityisesti jäiset mustikat) tartttuu sormiin ja taikinaan, eikä sitä taikinakantta saa levitettyä tasaisesti mustikoiden päälle. Teen aina niin, että kaulin taikinasta leivinpaperin päälle tasaisen, pyöreän kiekon, joka on suurinpiirtein vuoan kokoinen. Tämän jälkeen kiepsautan taikinakuoren mustikoiden päälle, painelen sen varoivaisesti reunoihin kiinni ja vedän hitaasti leivinpaperin irti taikinasta. Ei haittaa, vaikka taikina menisi hieman reunojen yli, koska sitä ylimääräistä taikinaa voi käyttää kaanteen ilmestyvien reikien täyttämiseen.


Jos mustikkakukon pinta on kovin epätasainen tai siinä on reikiä, niin ne reiät ja epätasaisuudet voi täyttää ylimääräisellä taikinalla. Tässäkin voi käyttää sitä kikkaa, et käyttää kädet kylmässä vedessä. Kylmillä ja märillä käsillä saa siloitettua sitä pintaa ja siit tulee vähän rapsakampi, jos siinä on pikkuisen kosteutta. Sitten vaan kukko uuniin 45-60 minuutiksi 175 asteeseen. Kukon voi ottaa pois uunista, kun se on kullanruskea. Sen kannattaa antaa vetäytyä hetken, koska muuten tiedossa on vain mustikkamehukatastrofi. Mustikkakukko on hyvää lämpimänä ja vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa, joten sitä ei kannata päästää jäähtymään ihan kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti