22.10.2012

Mokkapalat

Mokkapalat - tuo 90-luvun lastenjuhlien megahitti. Helppo tehdä ja iisi tarjoilla.

Pohja:
200 g margariinia
4 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Kuorrutus:
50 g margariinia
1 pkt (500 g) tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kahvia
2 rkl maitoa

koristeeksi suklaarouhetta tai nonparelleja

Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovaisesti vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita mukaan sulatettu rasva.

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina päälle. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä kypsymisen jälkeen.

Valmista kuorrute. Sulata rasva, lisää ensin kuivat aineet ja vasta sitten kahvi ja maito. Levitä kuorrutus heti pohjan päälle, lisää koristeet ja anna jähmettyä.


30.7.2012

Mansikkamarengit

3 kananmunanvalkuaista
2 dl mansikanmakuista tomusokeria
1 tl perunajauhoja
punaista elintarvikeväriä

Erottele huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset keltuaisista. Vatkaa voimakkaasti kovaksi vaahdoksi. Vaahto on hyvää silloin, kun astian kääntää ympäri, eikä vaahdolle tapahdu mitään. Sekoita perunajauho tomusokeriin ja vatkaa se pikkuhiljaa valkuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista vielä 10 minuuttia.

Nostele lusikalla vaahtoa uunipellille ja tiputtele pinnalle pieniä tippoja elintarvikeväriä. Pyörittele cocktail-tikulla kuvioita vaahdon pinnalle.

Paista marenkeja uunissa 1,5 tuntia 100 asteessa, jonka jälkeen vielä 0,5 tuntia 50 asteessa. Käännä tämän jälkeen uuni pois päältä ja jätä luukku auki, jotta marengeista haihtuu kosteus. Marengit on parhaimmillaan saman päivän aikana.


25.7.2012

Pestokiekot

1 annos pestoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pkt (500 g) lehtitaikinaa

Sulata taikinalevyt, levitä päälle pestoa, pilko aurinkokuivatut tomaatit pieneksi hakkeeksi ja ripottele sinne tänne levyjen päälle. Rullaa taikinalevyt pituussuunnassa ja leikkaa rulla kuuteen osaan. Käännä taikinan pää kiekon alle ja nosta uunipellille. Koristele halutessasi hyppysellisellä juustoraastetta ja paista taikinapaketin ohjeen mukaan.


10.7.2012

Lime-juustokakku

Pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 prk (á 200 g) sitruunalla maustettua rahkaa
2 rs (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
4 kananmunaa
3 limeä

Valmista pohja vatkaamalla margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa sekaan kananmuna ja vehnäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivipaperilla ja taputtele taikina sen reunoille ja pohjalle.

Pese limet käsiastianpesuaineella ja huuhtele huolellisesti. Raasta limeistä kuoret ja purista mehut. Sekoita rahka, tuorejuusto, sokeri, limemehu ja -kuori keskenään. Lisää perunajauhot pikkuhiljaa seoksen. Vatkaa kananmunat voimakkaasti sekaan. Jatka vatkaamista vielä muutaman minuutin.

Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Täyte saattaa hieman kohota uunissa ja kun sen nostaa huoneenlämpöön, se laskee. Toisin sanottuna siihen pinnalle saattaa tulla pieniä repeämiä, muttei se makua haittaa.

Anna jäähtyä ja nauti. Juustokakun voi myös pakastaa paistamisen jälkeen, mutta usein se koostumus muuttuu vähän vetiseksi pakastimen jälkeen.

5.7.2012

Mansikka-basilikamaljat

Todella helppo ja hyvä jälkkäri isommallekin porukalle. Vaahtoa tulee aika iso annos näillä määrillä.

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 gr mascarpone-juustoa
Digestive-keksejä (myös kaurakeksit käy)
mansikoita
tuoretta basilikaa

Vaahdota vaniljakastikke ja lisää siihen mascarpone voimakkaasti vatkaten. Leikkaa isoimmat mansikat pienemmiksi palasiksi ja silpua kourallinen basilikan lehtiä sekaan. Murskaa keksit pienemmiksi paloiksi.

Nostele maljoihin keksimurskaa, laita päälle basilikalla maustettuja mansikoita ja mascarpone-vaahtoa. Lisää toinen kerros samassa järjestyksessä. Koristele mansikoilla ja pienimmillä keksinmurusilla.

21.5.2012

Olut-suklaakakku

Tehtiin isänpäivänä siskon kanssa iskälle vähän erilainen kakku ja jopa minä, joka en voi sietää olutta, vetelin tota kakkua tyytyväisenä nassuun. Olut tuo sellaista pehmeyttä ja syvyyttä siihen suklaan makuun. Kakkua voi myös tarjota perheen pienimmille, koska alkoholi haihtuu uunissa kakusta pois.

Kakkupohja:
0,33 ltr Guinnesiä tai muuta tummaa olutta
200 g margariinia
100 g tummaa suklaata
2 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
1,5 dl maitorahkaa
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria
1 dl kermaa

Sulata margariini ja lisää siihen olut, rouhittu suklaa ja tavallinen- ja fariinisokeri. Vatkaa toisessa kulhossa maitorahka, kananmunat ja vaniljasokeri. Yhdistä seokset. Sekoita kolmannessa astiassa vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan. Kaada kakkutaikina leivipaperilla vuorattuun vuokaan. Kakkuvuoan reunoille voi vaihtoehtoisesti levittää rasvaa ja korppujauhoja, mutta itse tykkään mieluummin vuorata vuoan leivinpaperilla.


Paista kakkua 35-45 minuuttia 180 asteessa. Jos kakku alkaa tummua liikaa, niin sen päälle voi laittaa arkin leivinpaperia palamisen estämiseksi. Jäähdytä kakkua ainakin tunti, ennen kuin lisäät kuorrutuksen. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja lisää siihen vähitellen tomusokeri. Vatkaa kerma mukaan ja levitä kakun päälle. Kuorrutus voi jäädä hieman löysäksi kakun päälle. Maustamattoman tuorejuuston voi korvata esimerkiksi vanilja- tai appelsiinituorejuustolla, mutta tällöin tomusokerin määrää voi hieman vähentää. Jos käyttää appelsiinituorejuustoa, niin sekaan vois raastaa appelsiininkuorta tuomaan väriä ja makua.

4.5.2012

Katkarapupizza

En erityisemmin pidä kotitekoisen pizzapohjan mausta ja oon äärettömän huono tekemään sitä, joten turvaudun pizzanteossa usein puolivalmiisiin pohjiin.

1 pss Sunnuntai Ruispizzamix
1 pss isoja katkarapuja
2-3 isoa tomaattia
2 sipulia
1 prk yrttimaustettua paseerattua tomaattia
1 prk tomaattipyrettä
1 pkt mozzarellaa
1 valkosipulinkynsi
oreganoa tai pizzamaustetta
juustoraastetta
villirucolaa

Tein pizzapohjan muuten ohjeen mukaan, mutta lisäsin siihen kohoamisen jälkeen noin 1 dl juustoraastetta.

Leikkaa sipulit renkaiksi, laita ne kippoon, kaada päälle puoli desiä vettä ja esikypsennä sipulit käyttämällä niitä mikrossa noin 20-30 sekunttia. Kaada vesi pois ja jätä odottamaan. Murskaa valkosipuli.

Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Oon todennut pihvitomaattien olevan parhaimpia tomaatteja pizzaan, koska ne pysyvät parhaiten kasassa. Tomaatit kannattaa leikata vaakasuorassa, eikä pystysuorassa, jotta siement ja mehevä sisus pysyvät mallossa kiinni.

Kauli kohonnut pizzapohja leivinpaperin päälle. Leivinpaperin alle voi laittaa kostutetun talouspaperin palan, jotta se pysyy paremmin paikoillaan pöydällä. Yhdestä pizzataikinamixistä tulee kaksi pellistä pizzaa. Sekoita tomaattimurskan sekaan pizzamauste tai oregano ja levitä se pizzapohjan päälle.

Lisää katkaravut ja sipuli. Ripottele päälle hieman juustoraastetta ja valkosipuli. Lisää viimeisenä tomaatit ja mozzarellasiivut. Mozzarella sulaa ja leviää melko paljon, joten juustoraastetta voi laittaa melko hillitysti.

Paista pizzapohjamixin ohjeen mukaan. Lisää rucolaa uunista tulleen pizzan päälle ja tarjoile.

23.4.2012

Pinaatti-lohipasta

Tämän pinaatti-lohikastikkeen kanssa sopii hyvin pinaattitagliatellet, joko tuoreena tai kuivaversiona.
Kastike:
100 g tuoretta pinaattia
2 shalottisipulia
öljyä
250 g tuoretta lohta
0,5 rs kirsikkatomaatteja
2 dl kermaa
0,5 dl raastettua parmesaania
mausteita

Tuore pinaatti pitää sisällään hieman myrkkyjä, joten lehdet kannattaa ryöpätä ennen kastikkeeseen lisäämistä. Myrkyt on vesiliukoisia, joten ne eivät katoa esim. paistaessa ja tästä syystä ryöppäys on paras tapa poistaa nitraatti. Keitä vettä laakeassa kattilassa, lisää pinaatinlehdet ja keitä kunnes lehdet luhistuvat kasaan (noin puoli minuuttia). Kaada keitinvesi pois ja jätä pinaatinlehdet valumaan.

Poista lohesta nahka ja kuutioi. Silppua sipulit pieneksi ja kuullota niitä rypsiöljyssä miedolla lämmöllä. Lisää lohipalat ja laita pastat kiehumaan. Paista lohipaloja hetki, että ne saavat väriä pintaan. Lisää pannulle kerma ja mausta esimerkiksi soijalla, paprikajauheella ja valkopippurilla.

Purista pinaateista ylimääräiset vedet pois ja leikkaa niitä hieman pienemmiksi. Ihan pientä haketta ei kannata tehdä, ettei kastike muistuta pinaattikeittoa. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne pinaattien kanssa kastikkeen sekaan.

Sekoita kastike tasaiseksi, raasta parmesaani ja lisää se kastikkeeseen. Kastikkeen ei kannata antaa hautua ihan hirveen kauaa, ettei lohesta tule muhjuista.

14.4.2012

Pistaaseilla kuorrutettu uunilohi

1,5 dl corn flakseja
3/4 dl pistaasipähkinöitä
75 gr margariinia
3/4 dl tuoretta basilikaa
4 rkl raastettua parmesaania
3 valkosipulinkynttä
pippuria
800-900 gr lohifileetä

Murskaa corn flakesit, kuori ja rouhi pähkinät, murskaa valkosipulit ja silppua basilika. Sekoita ainekset huoneenlämpöiseen pehmeään rasvaan. Raasta parmesaani. Lisää seokseen pippuri ja puolet parmesaaniraasteesta. Poista lohifileestä nahka ja ruodot ja aseta se vuokaan.

Muun muassa Youtubesta löytyy videoita, miten kalasta poistetaan nahka. Tässä hyvä ohje (englanniksi): http://www.youtube.com/watch?v=hKledhPdfxk. Oma loheni jäi melko pahoinpidellyn näköiseksi, mutta tässä se ei haittaa, koska lohen päälle tulee kuorrutus.

Lisää kuorrute kalan päälle. Lisää loput parmesaanista kuorrutuksen päälle ja paista lohta 200 asteessa 25-30 minuuttia.

3.4.2012

Pinaatti-fetapiirakka

1 pkt fetaa
2 pkt tuoretta pinaattia
1/2 pkt miniluumutomaatteja
kourallinen pinjansiemeniä
2 dl kermaa
1 kananmuna
mausteita
juustoraastetta
Sunnuntain ruis-perunapiirakkapohja

Ryöppää pinaatit nopeasti kiehuvassa vedessä ja valuta vedet pois. Pilko lehdet 3-4 osaan ja kuutioi feta. Paahda pinjansiemenet pannulla miedolla lämmöllä Siivuta miniluumutomaatit.
Sulata piirakkapohja ohjeen mukaisesti ja painele sen piirakkavuokaan. Vatkaa kananmuna kerman sekaan ja lisää mausteita (esim. paprikajauhetta, kuivattua valkosipulia ja mustapippuria).

Levitä fetakuutiot, pinaatit ja pinjansiemenet piirakkapohjalle ja kaada päälle muna-kermaseoksen. Lisää päälle juustoraastetta ja koristele tomaattisiivuilla. Paista piirakkaa paketin ohjeen mukaan 20 minuuttia 200 astetteessa. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.