14.10.2013

Puolukka-vaniljapullat

Kävin hiljattain siskoni ja hänen siippansa luona kyläilemässä ja teimme siellä yksissä tuumin Yhteishyvän reseptillä puolukka-vaniljapullia. Tästä sain inspiraation tehdä itsekin samaisia pullia, mutta pienillä muutoksilla. Yhteishyvän resepti toimii sellaisenaan erinomaisesti mustikoiden kanssa (kokeiltu juttu), mutta mielestäni puolukka kaipaa hieman enemmän sokeria ja vaniljan makua seurakseen. Halusin myös, että kierteiden väliin tulevaa täytettä on runsaammin ja että siinä on hieman väriä. Tässä siis Martan versio puolukka-vaniljapullista. (Toki itse pullataikinaresepti on melko universaali, sen osalta vähensin vain kardemumman määrää ja maidon tilalla on vesi-vaniljakastikeseos.)

Pullataikina:
1 prk (2,5 dl) vaniljakastiketta
2,5 dl vettä
1 pkt (50g) tuorehiivaa
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
14-15 dl vehnäjauhoja
150 gr margariinia tai voita

Täyte:
150 gr margariinia
3,5 dl tomusokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl vaniljasokeria
3 dl puolukoita

Koristeluun:
(kananmuna voiteluun)
tomusokeria
vettä

Sekoita keskenään vaniljakastike ja vesi ja lämmitä ne kädenlämpöiseksi. Murusta sekaan hiiva ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kananmuna sekaan kevyesti ja lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää taikinaan noin puolet jauhoista kunnolla sekoittaen. Sulata rasva mikrossa miedolla lämmöllä ja lisää loput jauhoista hiljalleen. Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuuttia, jotta pullista tulee kuohkeita. Jätä taikina nousemaan leivinliinan alle noin puolisen tuntia tai kunnes se on paisunut kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte. Muussaa 1 dl puolukoista kulhossa ja sekoita ne huoneenlämpöiseen margariiniin tomusokerin kera. Lisää vehnäjauho ja vaniljasokeri. Sekoita loput puolukat täytteeseen. Tällä kertaa käytin pakastimen uumenista löytyneitä puolukoita, joten sulatin niitä hieman etukäteen mikrossa.

Kauli pullataikinasta 2 uunipellin kokoista levyä ja levitä täyte levyjen päälle. Rullaa koko setti kuin tekisit korvapuusteja. Leikkaa rullasta varovaisesti kiekkoja ja käännä ne poikittain pellille. Täyte saattaa hieman levitä tässä hommassa, mutta sehän ei ketään kotileipuria lannista. Tuleepahan väriä pintaan :) Voit kääntää rullan "repsottavan reunan" pullan alle (jos sellainen siihen jää roikkumaan), jotta pulla pysyy paremmin kasassa uunissa. Ei haittaa, vaikka kiekot olisivat hieman muotopuolia. Ne kohoavat ja leviävät uunissa melko pyöreiksi pulliksi.

Anna kiekkojen kohota uunipellillä vielä 10-15 minuuttia ja voitele halutessasi kananmunalla, jos haluat pullien pintaan kiiltävän pinnan. Itse en tällä kertaa voidellut pullia, koska päätin koristella ne tomusokerikuorrutteella. Paista pullia noin 12 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla. Anna pullien jäähtyä ja tee vedestä ja tomusokerista tahna ja pursota sillä raitoja pullan päälle. Jos haluaa pullista extra-söpöjä, tomusokeri-vesiseoksen sekaan voi lisätä pari tippaa punaista elintarvikeväriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti