28.2.2014

Jyväjemmarin näkkäri

Sain pari kuukautta sitten ystävän hippaloissa maistella kotitekoista näkkäriä ja siitä lähtien mieli on tehnyt lisää. Pakko oli siis itsekin vääntää omat näkkärit kehiin. Rakastan ruista, joten sitä oli pakko kokeilla, mutta myös gluteenitonta versiota. Periaatteessa näkkäristä tulee hyvää, kun noin kolmasosa taikinasta on jauhoja ja hiutaleita, kolmasosa siemeniä ja kolmasosa nestettä. Määrät voi vähän heitellä ilman, että lopputulos olisi katastrofi :)

Laitoin näkkäritaikinaan neljää eri sorttia siemeniä ja niitä voi toki vaihdella oman maun mukaan, kunhan kokonaismäärä pysyy samana (3 desilitraa). Ensi kerralla täytynee testaa esimerkiksi pinjansiemeniä. Erittelin alle ruisnäkkärien ja gluteenittomien versioiden jauhoseokset, muuten reseptit ovat samanlaiset.

Ruisnäkkärien jauhoseos:
1 dl karkeita ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaura- tai moniviljahiutaleita

Gluteenittomien näkkärien jauhoseos:
2 dl maissijauhoja
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

Loput ainekset:
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl suolaa
2,5 dl vettä
0,5 dl öljyä
sormisuolaa

Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää sekaan vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan vetäytyä noin 20-30 minuuttia.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperille. Lusikalla levittäminen tuntui haastavalta ja käsin levittäessä taikina tarttui sormiin. Helpointa on varmaan laittaa taikinan päälle toinen leivinpaperi ja taputella tai kaulia taikina tasaiseksi levyksi.

Murskaa sormisuola pienemmiksi paloiksi sormien välissä ja ripottele taikinan päälle. Jos näkkäreistä haluaa pedantteja tasakokoisia paloja, voi taikinan tässä vaiheessa "paloitella" veitsellä, mutta itse rikon paistetun taikinalaatan mieluummin käsin. Lopputulos on rouheampi ja omatekoisemman näköinen. Miellyttää siis omaa silmää enemmän, kuin tehdasmallit ;) Ruisversiosta tulee luonnollisesti tummempaa ja gluteenittomasta vaaleaa näkkäriä.

Paista taikinaa vajaa tunti 150 asteessa (kiertoilmauunissa hieman matalemmalla lämmöllä) ja anna jäähtyä. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin lisukkeena tai tuorejuuston kera. Sopii myös guacamolen kanssa.

EDIT. Useiden satojen näkkärisatsien jälkeen huomasin, että näkkärien koostumus on ehkä parempi, jos tiputtaa lämpötilan 100 asteeseen ja paistaa näkkäreitä noin 2 tuntia. Tai ainakin mun uunissa ;)


2 kommenttia:

  1. Googlasin tämän näkkärin nyt, kun oli niiiiin hyviä ne Hennin tuomat samplet. Meen siemenkaupan kautta töistä kotiin ja pistän tänään tehden. Just perfect baby!

    VastaaPoista
  2. Tää on vaan niiiiiin hyvää. Oon tehny tätä ainakin 6 kertaa kuukauden sisään, rakastuin reseptiin niin kertaheitolla. Kiitos!

    VastaaPoista