23.10.2012

Nopea ja helppo jauhelihakastike

Tämä kastike on erittäin helppo, yksinkertainen ja nopea tehdä ja kaiken lisäksi maukas!

400 g jauhelihaa
1 prk (500 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
100 g (0,5 prk) sulatejuustoa
valkosipulijauhetta
jauhelihamaustetta
paprikajauhetta
basilikaa
öljyä

Paista jauheliha kuumalla pannulla öljyssä mausteiden kanssa. Pienennä lämpöä ja lisää tomaattimurska ja sulatejuusto. Hauduta pienellä lämmöllä 10 minuutta kannen alla ja tarjoile pastan tai perunan kera.


22.10.2012

Kuhafileet valkoviinikastikkeessa

Uskaltauduin ensimmäistä kertaa elämässäni paniikinsekaisin tuntein tekemään valkoviinikastiketta. Kauhusta kankeana sekoittelin pannulla sötköttiäni, josta loppupeleissä tulikin erinomaista. Hyvä minä! ;)

Kuhafileitä tarvitsee yhden per syöjä (n. 200g), jos ne ovat isohkoja. Toki nälkäisimmille syöjille voi varata kaksikin filettä.

Kuhafileet neljälle:
800g  kuhafileitä
2 dl korppujauhoja
suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
voita

Kastike:
1 iso keltasipuli
öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 rkl kalafondia
2 dl vettä
1,5 valkoviiniä
1,5 dl kuohukermaa
(suolaa)
nokare voita

Pilko sipuli ja kuullota öljyssä miedolla lämmöllä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen kalafondi. Lisää venhäjauhot sipulien sekaan ja kaada kalaliemi päälle. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää kerma ja keitä miedolla lämmöllä vielä toiset 5 minuuttia. Siivilöi kastike, lisää nokare voita ja tarjoile kalan kanssa.

Kastikkeen kiehuessa valmista kuhafileet. Sekoita mausteet korppujauhoihin ja pyörittele kuhafileet korppujauhoissa. Paista voissa molemmilta puolilta parisen minuuttia.



Pinaatti-pinjansiemenriisi

Kivaa vaihtelua pelkkälle keitetylle riisille. Kaiken lisäksi tämä on kivan väristä ja melkoisen terveellistä.

3 dl pitkäjyväistä riisiä
puolikas kasvisliemikuutio TAI
0,5 rkl kasvisfondia
150 g tuoretta pinaattia
80 g (1 pss) pinjansiemeniä

Laita riisit kiehumaan paketin ohjeen mukaan. Ryöppää (käytä kiehuvassa vedessä puolesta minuutista minuuttiin) ja valuta pinaatit. Anna jäähtyä ja pilko pienemmäksi. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Sekoita kypsän riisin sekaan pinaatti ja pinjansiemenet.

Makeat kasvispyrelisukkeet

Nämä värikkäät pyreet sopii hyvin lisukkeeksi niin kalalle, lihalle, kuin kanallekin.

1 keltasipuli
1 iso bataatti
1 tl rakuunaa
4 dl pakasteherneitä
suolaa
vettä

Pilko ja kuullota sipuli ja jätä odottamaan. Kuori ja pilko bataatti ja keitä se vähäisellä vedellä. Kiehauta herneet pikaisesti myös vähäisessä vedessä. Ota keitinvedet talteen ja lisää kuullotettu sipuli. Keitä kasaan.

Soseuta bataatti ja herneet erikseen ja lisää sekaan hieman kasvislientä ja ripaus suolaa. Lisää bataatin joukkoon rakuuna. Nosta molempia pyreitä reilut lusikalliset per annos.


Cocktail-rullat

Kyseisiä rullia voi tehdä pieneksi suolapalaksi tai juhlapöydän naposteltavaksi. Oon muutaman kerran kokeillut tehdä näitä rieskaan, mutta se on vähän repeilevää sorttia. Erityisesti täysjyvärieska on sitten se viimeinen vaihtoehto. Ystävä, jolta oon aikoinaan tän reseptin varastanut, vinkkasi viime juhlissa, että rullat pysyvät paremmin kasassa kun käyttää rieskan sijasta tortillalettuja. Bravo!

Itse olen kova kylmäsavulohen ystävä, eikä vuohenjuustorullat päässet millekään top 10 -listalle, mutta joku muu saattaa niistä pitää. Täytteitähän voi rulliin laittaa maun mukaan, mutta tuorejuusto toimii "liimana" ja pehmentää makuja. Täytteitä ei kannata levittää kovin paksulti, että rullat pysyvät kasassa.

Kylmäsavulohitäyte:
ruohosipulituorejuustoa
punasipulia
kylmäsavulohta

Vuohenjuustotäyte:
mausteista tuorejuustoa (esim. aurinkokuivattu tomaatti, taco, paprika-chili, tms.)
vuohenjuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja

Vuohenjuustorullat

Silppua sipuli ja kaada se kuppiin, jossa on vettä. Kypsennä pari minuuttia mikrossa, anna jäähtyä ja kaada vesi pois. Levitä tuorejuusto tortillaletun päälle, lisää lohi ja sipuli. Rullaa kiinni ja kieritä kelmua ympärille.

Palastele aurinkokuivatut tomaatit ja vuohenjuusto. Levitä tuorenjuusto tortillaletun päälle ja lisää tomaattihake ja vuohenjuusto. Koska aurinkokuivatut tomaatit ovat melko voimakkaita maultaa, voi vuohenjuustoa olla suhteessa hieman enemmän. Rullaa kiinni ja kieritä kelmua ympärille.

Nosta rullat pariksi tunniks jääkaappiin vetäytymään ja leikkaa paloiksi ennen tarjoilua. Jos käytät isoja tortillalettuja ja leikattava rulla on kovin paksu, voivat "siivut" olla ohuempia, mutta muuten palat voivat olla noin parin sentin paksuisia. Tarjoile heti.

Lohirullat

Mokkapalat

Mokkapalat - tuo 90-luvun lastenjuhlien megahitti. Helppo tehdä ja iisi tarjoilla.

Pohja:
200 g margariinia
4 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Kuorrutus:
50 g margariinia
1 pkt (500 g) tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kahvia
2 rkl maitoa

koristeeksi suklaarouhetta tai nonparelleja

Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovaisesti vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita mukaan sulatettu rasva.

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina päälle. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä kypsymisen jälkeen.

Valmista kuorrute. Sulata rasva, lisää ensin kuivat aineet ja vasta sitten kahvi ja maito. Levitä kuorrutus heti pohjan päälle, lisää koristeet ja anna jähmettyä.


30.7.2012

Mansikkamarengit

3 kananmunanvalkuaista
2 dl mansikanmakuista tomusokeria
1 tl perunajauhoja
punaista elintarvikeväriä

Erottele huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset keltuaisista. Vatkaa voimakkaasti kovaksi vaahdoksi. Vaahto on hyvää silloin, kun astian kääntää ympäri, eikä vaahdolle tapahdu mitään. Sekoita perunajauho tomusokeriin ja vatkaa se pikkuhiljaa valkuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista vielä 10 minuuttia.

Nostele lusikalla vaahtoa uunipellille ja tiputtele pinnalle pieniä tippoja elintarvikeväriä. Pyörittele cocktail-tikulla kuvioita vaahdon pinnalle.

Paista marenkeja uunissa 1,5 tuntia 100 asteessa, jonka jälkeen vielä 0,5 tuntia 50 asteessa. Käännä tämän jälkeen uuni pois päältä ja jätä luukku auki, jotta marengeista haihtuu kosteus. Marengit on parhaimmillaan saman päivän aikana.


25.7.2012

Pestokiekot

1 annos pestoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pkt (500 g) lehtitaikinaa

Sulata taikinalevyt, levitä päälle pestoa, pilko aurinkokuivatut tomaatit pieneksi hakkeeksi ja ripottele sinne tänne levyjen päälle. Rullaa taikinalevyt pituussuunnassa ja leikkaa rulla kuuteen osaan. Käännä taikinan pää kiekon alle ja nosta uunipellille. Koristele halutessasi hyppysellisellä juustoraastetta ja paista taikinapaketin ohjeen mukaan.


10.7.2012

Lime-juustokakku

Pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 prk (á 200 g) sitruunalla maustettua rahkaa
2 rs (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
4 kananmunaa
3 limeä

Valmista pohja vatkaamalla margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa sekaan kananmuna ja vehnäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivipaperilla ja taputtele taikina sen reunoille ja pohjalle.

Pese limet käsiastianpesuaineella ja huuhtele huolellisesti. Raasta limeistä kuoret ja purista mehut. Sekoita rahka, tuorejuusto, sokeri, limemehu ja -kuori keskenään. Lisää perunajauhot pikkuhiljaa seoksen. Vatkaa kananmunat voimakkaasti sekaan. Jatka vatkaamista vielä muutaman minuutin.

Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Täyte saattaa hieman kohota uunissa ja kun sen nostaa huoneenlämpöön, se laskee. Toisin sanottuna siihen pinnalle saattaa tulla pieniä repeämiä, muttei se makua haittaa.

Anna jäähtyä ja nauti. Juustokakun voi myös pakastaa paistamisen jälkeen, mutta usein se koostumus muuttuu vähän vetiseksi pakastimen jälkeen.

5.7.2012

Mansikka-basilikamaljat

Todella helppo ja hyvä jälkkäri isommallekin porukalle. Vaahtoa tulee aika iso annos näillä määrillä.

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 gr mascarpone-juustoa
Digestive-keksejä (myös kaurakeksit käy)
mansikoita
tuoretta basilikaa

Vaahdota vaniljakastikke ja lisää siihen mascarpone voimakkaasti vatkaten. Leikkaa isoimmat mansikat pienemmiksi palasiksi ja silpua kourallinen basilikan lehtiä sekaan. Murskaa keksit pienemmiksi paloiksi.

Nostele maljoihin keksimurskaa, laita päälle basilikalla maustettuja mansikoita ja mascarpone-vaahtoa. Lisää toinen kerros samassa järjestyksessä. Koristele mansikoilla ja pienimmillä keksinmurusilla.