Pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl kermaa
1 tlk maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pss Pätkis Mini Biteseja (140 g)
Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahto on hyvää, kun nostaa vatkaimen ilmaan ja sillä valuvalla taikinalla pystyy piirtämään kaksi kahdeksikkoa vaahdon pinnalle. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon jauhosihdin kautta varovasti käännellen. Kaada taikinan syvälle uunipellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia.
Kääretortun voi koristella sokerilla, kermavaahdolla, suklaalla tai jättää se koristelematta. Täytettä voi myös tehdä kaksinkertaisen annoksen ja käyttää sitä kuorrutteena. Vaahdota kerma ja vatkaa sekaan maitorahka, sokeri ja vaniljasokeri. Paloittele Pätkikset pieniksi paloiksi ja lisää sekaan. Pätkikset voi myös korvata murskatuilla Marianne-rakeilla.
Irroita kääretorttupohja leivinpaperista. Levitä Pätkis-täyte pohjan päälle, rullasin kääretortun rullalle ja käärin sen leivinpaperiin ja laita vetäytymään jääkaappiin yön yli. Pohja imee hieman kosteutta täytteestä yön aikana, joten jos tarjoilee kyseisen kääretortun seuraavana päivänä, sitä ei tarvitse erikseen kostuttaa. Jos tarjoilet kääretortun samana päivänä, niin kostuta pohja esimerkiksi kaakaolla tai maidolla ennen täytteen levittämistä.
Ruuanlaitossa tarvitaan kevyttä mieltä, jaloa sielua ja suurta sydäntä. (Paul Gauguin)
29.6.2011
18.6.2011
Coleslaw
Coleslaw on kaalisalaattia, jota oon nähnyt syötävän lähinnä grillimakkaran tai hampurilaisten kanssa, mutta jota itse laitan ruisleivän päälle.
3 porkkanaa
500 g kaalia
2 rkl valkoista majoneesia
1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria
0,5 tl sokeria
Halusin tällä kertaa värikästä salaattia, joten käytin salaattiin punakaalia, mutta kerä- eli valkokaali käy myös oikein hyvin.
Raasta porkkanat rouheaksi raasteeksi ja silppua kaali sekaan. Sekoita kermaviiliin majoneesi, sinappi, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita kermaviili kaali-porkkanaraasteeseen ja jätä maustumaan yön yli. Porkkanasta ja kaalista irtoaa jonkun verran nestettä, eli kermaviiliseosta ei kannata laittaa kokonaan, jos salaatti alkaa sekoittaessa tuntuu liian vetelältä. Jos haluaa vähän tuhdimpaa coleslawta, voi kermaviilin määrää vähentää puoleen ja vastaavasti lisätä majoneesin määrää.
3 porkkanaa
500 g kaalia
2 rkl valkoista majoneesia
1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria
0,5 tl sokeria
Halusin tällä kertaa värikästä salaattia, joten käytin salaattiin punakaalia, mutta kerä- eli valkokaali käy myös oikein hyvin.
Raasta porkkanat rouheaksi raasteeksi ja silppua kaali sekaan. Sekoita kermaviiliin majoneesi, sinappi, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita kermaviili kaali-porkkanaraasteeseen ja jätä maustumaan yön yli. Porkkanasta ja kaalista irtoaa jonkun verran nestettä, eli kermaviiliseosta ei kannata laittaa kokonaan, jos salaatti alkaa sekoittaessa tuntuu liian vetelältä. Jos haluaa vähän tuhdimpaa coleslawta, voi kermaviilin määrää vähentää puoleen ja vastaavasti lisätä majoneesin määrää.
10.6.2011
Maailman paras limetorttu
Tää on mun ehdoton ykkösherkku ja suuri rakkauteni jälkiruokien saralla.
Pohja:
1 pkt (175g) kaurakeksejä
75 g margariinia
Täyte:
1 prk (250g) maitorahkaa
1 prk (200g) maustamatonta jogurttia
2 dl kermaa
2 dl sokeria
2 rlk sitruslikööriä (esim. Limoncello)
3 limeä
1 rkl limen kuorta raastettuna
3 liivatelehteä
Murskaa kaurakeksit hienoksi jauheeksi, sulata margariini ja sekoita keskenään. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele taikina vuoan pohjalle. Leivinpaperi helpottaa tortun liikuttelua valmiina, mutta ei ole pakollinen.
Pese limet kuuman veden alla. Pesemiseen voi käyttää pienen tipan esim Fairya, kunhan muistaa huuhtoa sen huolellisesti. Limen pinta on kuitenkin niin vahamainen, ettei se pesuaine imeydy itse hedelmään. Käsitiskiaineella lähtee kunnolla kaikki säilöntä- yms. aineet pois. Raasta limen kuoret ja purista limeistä mehut.
Vatkaa keskenään rahka, jogurtti sokeri, likööri (voi myös halutessaan jättää pois), puolet limemehusta ja raastettu limen kuori.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin kerma kovaksi vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta kattilassa, lisää liivatelehdet ja sekoita. Lisää liivate-limemehuseos rahkatäytteen sekaan ja sekoita kunnolla. Lisää viimeisenä kermavaahto täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle, peitä kelmulla ja laita jähmettymään pakastimeen noin 6 tunniksi, voi myös olla yön yli.
Irroita torttu vuoasta ja siirrä se puoli tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin, jotta se ehtii pehmetä, muttei sulaa täysin. Lisää koristeeksi esimerkiksi tuoreita vadelmia, ananaskirsikoita tai limesiivuja.
Pohja:
1 pkt (175g) kaurakeksejä
75 g margariinia
Täyte:
1 prk (250g) maitorahkaa
1 prk (200g) maustamatonta jogurttia
2 dl kermaa
2 dl sokeria
2 rlk sitruslikööriä (esim. Limoncello)
3 limeä
1 rkl limen kuorta raastettuna
3 liivatelehteä
Murskaa kaurakeksit hienoksi jauheeksi, sulata margariini ja sekoita keskenään. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele taikina vuoan pohjalle. Leivinpaperi helpottaa tortun liikuttelua valmiina, mutta ei ole pakollinen.
Pese limet kuuman veden alla. Pesemiseen voi käyttää pienen tipan esim Fairya, kunhan muistaa huuhtoa sen huolellisesti. Limen pinta on kuitenkin niin vahamainen, ettei se pesuaine imeydy itse hedelmään. Käsitiskiaineella lähtee kunnolla kaikki säilöntä- yms. aineet pois. Raasta limen kuoret ja purista limeistä mehut.
Vatkaa keskenään rahka, jogurtti sokeri, likööri (voi myös halutessaan jättää pois), puolet limemehusta ja raastettu limen kuori.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin kerma kovaksi vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta kattilassa, lisää liivatelehdet ja sekoita. Lisää liivate-limemehuseos rahkatäytteen sekaan ja sekoita kunnolla. Lisää viimeisenä kermavaahto täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle, peitä kelmulla ja laita jähmettymään pakastimeen noin 6 tunniksi, voi myös olla yön yli.
Irroita torttu vuoasta ja siirrä se puoli tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin, jotta se ehtii pehmetä, muttei sulaa täysin. Lisää koristeeksi esimerkiksi tuoreita vadelmia, ananaskirsikoita tai limesiivuja.
Torttu oikeassa alakulmassa ilman koristeita |
Tunnisteet:
jälkiruoka,
leivonnainen,
lime,
makea,
torttu
20.5.2011
Paistettua ananasta ja vaniljajäätelöä
Kuumaa ananasta ja kylmää jäätelöä. Toimii.
1 prk ananaspaloja mehussa
4 rlk hunajaa
2 rlk kanelia
öljyä
vaniljajäätelöä
Erota ananaspalat mehustaan. Sekoita hunaja, kaneli ja 1 ruokalusikallinen ananasmehua keskenään, kaada ne ananaspalojen päälle ja sekoita kaikki keskenään. Anna maustua puolisen tuntia.
Kaada tilkka öljyä kuumalle pannulle ja laita ananakset paistumaan. Hunaja takia ananakset saattavat tarttua helposti kiinni pannuun, joten niitä kannattaa käännellä reiluisti. Ananakset ovat valmiit, ku ne ovat saaneet kullanruskean pinnan.
Tee vaniljajäätelöstä palloja ja kaada päälle kuumaa ananasta. Koristele esimerkiksi suklaakastikkeella.
1 prk ananaspaloja mehussa
4 rlk hunajaa
2 rlk kanelia
öljyä
vaniljajäätelöä
Erota ananaspalat mehustaan. Sekoita hunaja, kaneli ja 1 ruokalusikallinen ananasmehua keskenään, kaada ne ananaspalojen päälle ja sekoita kaikki keskenään. Anna maustua puolisen tuntia.
Kaada tilkka öljyä kuumalle pannulle ja laita ananakset paistumaan. Hunaja takia ananakset saattavat tarttua helposti kiinni pannuun, joten niitä kannattaa käännellä reiluisti. Ananakset ovat valmiit, ku ne ovat saaneet kullanruskean pinnan.
Tee vaniljajäätelöstä palloja ja kaada päälle kuumaa ananasta. Koristele esimerkiksi suklaakastikkeella.
15.5.2011
Banana Bread
Erityisesti jenkkilässä syödään banana breadia, joka ilmeisesti on heidän mittapuullaan leipää, mutta Suomessa laskettaisiin enemmänkin kuivakakuksi. Kotona oli ylimääräisiä ylikypsiä banaaneja, joista piti päästä eroon. Päätin kokeilla millaista banana breadistä tulee, jos siihen lisää suklaata ja pähkinöitä.
Murukuorrutus:
25 gr margariinia
2 rkl (kukkuraisia) vehnäjauhoja
1 rkl fariinisokeria
2 rkl murskattuja saksanpähkinöitä
Kakun ainekset:
150 gr margariinia
1,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
3 ylikypsää banaania
100 gr tummaa (leivonta)suklaata
2 dl saksanpähkinöitä
Tee kuorrute lämmittämällä rasva kattilassa tai mikrossa, mutta ei ihan sulaksi asti. Lisää jauhot, fariinisokeri ja hieno pähkinämurska. Vuoraa pitkulainen vuoka leivinpaperilla ja levitä murukuorrutus pohjalle. Taittele leivinpaperin reunat nätisti kuin lahjapaketin päät niin, että ylimääräiset taitokset jäävät vuokaa, eikä taikinaa vasten.
Vatkaa sokerit ja margariini ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään ja lisää taikinaan. Muussaa banaanit ja sekoita taikinaan. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää taikinaan. Pilko saksanpähkinät pienemmiksi ja lisää taikinaan.
Kaada taikina vuokaan ja paista 45 minuuttia 180 asteessa. Jos kakku alkaa palamaan pinnalta, laita sen päälle leivinpaperi. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä cocktail-tikun kakun sisään ja mikäli tikkuun ei tartu taikinaa kun sen vetää pois, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä, kumoa se tarjoiluastiaan ja poista leivinpaperi pinnalta.
Murukuorrutus:
25 gr margariinia
2 rkl (kukkuraisia) vehnäjauhoja
1 rkl fariinisokeria
2 rkl murskattuja saksanpähkinöitä
Kakun ainekset:
150 gr margariinia
1,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
3 ylikypsää banaania
100 gr tummaa (leivonta)suklaata
2 dl saksanpähkinöitä
Tee kuorrute lämmittämällä rasva kattilassa tai mikrossa, mutta ei ihan sulaksi asti. Lisää jauhot, fariinisokeri ja hieno pähkinämurska. Vuoraa pitkulainen vuoka leivinpaperilla ja levitä murukuorrutus pohjalle. Taittele leivinpaperin reunat nätisti kuin lahjapaketin päät niin, että ylimääräiset taitokset jäävät vuokaa, eikä taikinaa vasten.
Vatkaa sokerit ja margariini ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään ja lisää taikinaan. Muussaa banaanit ja sekoita taikinaan. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää taikinaan. Pilko saksanpähkinät pienemmiksi ja lisää taikinaan.
Kaada taikina vuokaan ja paista 45 minuuttia 180 asteessa. Jos kakku alkaa palamaan pinnalta, laita sen päälle leivinpaperi. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä cocktail-tikun kakun sisään ja mikäli tikkuun ei tartu taikinaa kun sen vetää pois, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä, kumoa se tarjoiluastiaan ja poista leivinpaperi pinnalta.
Tunnisteet:
banaani,
jälkiruoka,
leivonnainen,
pähkinät,
suklaa,
vuoka
5.5.2011
Ruokaisa katkarapusalaatti
Jälleen kerran "pikaruoka"-linjalla mennään.
1 paketti valmista perunasalaattia
1 punainen paprika
puolikas kurkku
1-2 dl pakastekatkarapuja
Sulata ja valuta katkaravut, kuutioi paprikat ja kurkut ja sekoita ne perunasalaattiin. Salaatti sopii hyvin esimerkiksi uudenvuoden- tai vappujuhliin.
1 paketti valmista perunasalaattia
1 punainen paprika
puolikas kurkku
1-2 dl pakastekatkarapuja
Sulata ja valuta katkaravut, kuutioi paprikat ja kurkut ja sekoita ne perunasalaattiin. Salaatti sopii hyvin esimerkiksi uudenvuoden- tai vappujuhliin.
1.5.2011
Munkit
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rlk kardemummaa
100 g margariinia
13-14 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä paistamiseen
sokeria pinnalle
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vatkaa sekaan kananmunat, sokeri, suola, kardemumma ja puolet jauhoista. Vinkki: vähälaktoosisesta maidosta tulee kuohkeampi taikina. Sekoita pehmennyt margariini taikinaan ja lisää loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Taikinan vaivaaminen sitoo kuplia taikinaan, mikä taas edesauttaa munkkien kuohkeutta. Laita taikina liinan alle lämpöiseen paikkaan kohoamaan 45 minuutiksi.
Pyörittele taikinasta palloja, joihin teet sormilla reiät keskelle. Laita munkit vielä liinan alle, kun valmistelet paistorasvan.
Laita rypsiöljy tai muu paistorasva kattilaan lämpiämään. Vuoraa esimerkiksi uunipelti sanomalehdillä ja levitä päälle talouspaperia paistettuja munkkeja varten. Paistorasvan tulisi olla 180 asteista, mutta jos et omista paistomittaria, niin tiputa pieni kikkare taikinaa rasvakattilaan. Mikäli se alkaa heti poreilemaan, on rasva tarpeeksi lämmintä. Jos pidän omaa hellaani noin nelosella (asteikolla 1-6), on lämpötila melko hyvä.
Taikina-annoksen koko on melko iso, joten paistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Nosta munkkeja yksi kerrallaan reikäkauhalla paistorasvaan. Paista munkkia kunnes se ruskistuu ja käännä se toiselle kyljelle. Nosta valmiit munkit sanomalehdillä ja talouspaperilla vuoratulle pellille valumaan. Viereen kannattaa varata kattilankansi, jos paistovaiheessa sattuisi käymään jotain.
Pyörittele munkit sokerissa, kun ne ovat vielä lämpöisiä. Lisää lautaselle sokeria ja pyörittele munkit siinä, tai lisää reilun kokoiseen pakastepussiin sokeria ja pyöräytä munkit pussissa. Mikäli aiot pakastaa munkkeja tai tarjoilla niitä myöhemmin, sokerointi kannattaa jättää vasta siihen päivään, kun laittaa ne tarjolle. Muussa tapauksessa niistä tulee nuhjuisia.
50 g hiivaa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rlk kardemummaa
100 g margariinia
13-14 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä paistamiseen
sokeria pinnalle
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vatkaa sekaan kananmunat, sokeri, suola, kardemumma ja puolet jauhoista. Vinkki: vähälaktoosisesta maidosta tulee kuohkeampi taikina. Sekoita pehmennyt margariini taikinaan ja lisää loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Taikinan vaivaaminen sitoo kuplia taikinaan, mikä taas edesauttaa munkkien kuohkeutta. Laita taikina liinan alle lämpöiseen paikkaan kohoamaan 45 minuutiksi.
Pyörittele taikinasta palloja, joihin teet sormilla reiät keskelle. Laita munkit vielä liinan alle, kun valmistelet paistorasvan.
Laita rypsiöljy tai muu paistorasva kattilaan lämpiämään. Vuoraa esimerkiksi uunipelti sanomalehdillä ja levitä päälle talouspaperia paistettuja munkkeja varten. Paistorasvan tulisi olla 180 asteista, mutta jos et omista paistomittaria, niin tiputa pieni kikkare taikinaa rasvakattilaan. Mikäli se alkaa heti poreilemaan, on rasva tarpeeksi lämmintä. Jos pidän omaa hellaani noin nelosella (asteikolla 1-6), on lämpötila melko hyvä.
Taikina-annoksen koko on melko iso, joten paistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Nosta munkkeja yksi kerrallaan reikäkauhalla paistorasvaan. Paista munkkia kunnes se ruskistuu ja käännä se toiselle kyljelle. Nosta valmiit munkit sanomalehdillä ja talouspaperilla vuoratulle pellille valumaan. Viereen kannattaa varata kattilankansi, jos paistovaiheessa sattuisi käymään jotain.
Pyörittele munkit sokerissa, kun ne ovat vielä lämpöisiä. Lisää lautaselle sokeria ja pyörittele munkit siinä, tai lisää reilun kokoiseen pakastepussiin sokeria ja pyöräytä munkit pussissa. Mikäli aiot pakastaa munkkeja tai tarjoilla niitä myöhemmin, sokerointi kannattaa jättää vasta siihen päivään, kun laittaa ne tarjolle. Muussa tapauksessa niistä tulee nuhjuisia.
17.4.2011
Inkivääri-korianterikana
400-600 g broileria
2 "peukalollista" inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1 tl kurkumaa
1 tl chiliä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl soijaa
0,5 rkl kana- tai kasvisfondia
1-1,5 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
puoli ruukullista tuoretta korianteria
Kuori ja raasta inkivääri kuppiin ja ota myös inkiväärin mehu talteen. Murskaa sekaan valkosipulit. Pilko sipulit sekaan.
Ruskista broilereita hetki kuumalla pannulla öljyn kanssa ja lisää inkivääri, valkosipuli, sipulit, porkkanat ja mausteet. Sekoita ja pienennä lämpöä. Lisää noin vettä ja maissitärkkelys. Sekoita ja anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia.
Silppua korianteria kastikkeen sekaan. Tarkista maku korianteria lisätessä, ettei sitä tule liikaa. Kastikkeeseen voi lisätä vähän vettä, jos se tuntuu liian "kuivalta". Tarjoile riisin kanssa.
2 "peukalollista" inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1 tl kurkumaa
1 tl chiliä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl soijaa
0,5 rkl kana- tai kasvisfondia
1-1,5 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
puoli ruukullista tuoretta korianteria
Kuori ja raasta inkivääri kuppiin ja ota myös inkiväärin mehu talteen. Murskaa sekaan valkosipulit. Pilko sipulit sekaan.
Ruskista broilereita hetki kuumalla pannulla öljyn kanssa ja lisää inkivääri, valkosipuli, sipulit, porkkanat ja mausteet. Sekoita ja pienennä lämpöä. Lisää noin vettä ja maissitärkkelys. Sekoita ja anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia.
Silppua korianteria kastikkeen sekaan. Tarkista maku korianteria lisätessä, ettei sitä tule liikaa. Kastikkeeseen voi lisätä vähän vettä, jos se tuntuu liian "kuivalta". Tarjoile riisin kanssa.
Tunnisteet:
broileri,
inkivääri,
kastike,
korianteri,
pääruoka
10.4.2011
Valkosuklaa-mämmikakku
En ole koskaan ollut mikään suuri mämmin ystävä, mutta tän kakun muodossa se on itseasiassa ihan hyvää. Myös kaverit, jotka ei ikinä syö mämmiä, kehui kakkua todella hyväksi.
Pohja:
225 g kaurakeksejä
100 g margariinia
Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl vaniljajogurttia TAI maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 rlk sokeria
½ rove (350g/n. 3 dl) mämmiä
50 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
Murskaa keksit, sulata margariini ja sekoita keskenään. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja vaahdota vaniljakastike. Lisää vaniljavaahtoon jogurtti tai maitorahka ja sokerit. Liuota liivatelehdet pieneen määrään kuumaa vettä ja kaada ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen.
Kaada 1/3 täytteestä toiseen astiaan ja jätä odottamaan. Lisää loppuosaan mämmi, sekoita hyvin ja kaada mämmitäyte vuokaan keksipohjan päälle. Laita pakastimeen vajaaksi puoleksi tunniksi. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta jos haluaa kakun, jossa on selkeästi kaksi eri kerrosta, tämä helpottaa asiaa. Valkosuklaakerros on helpompi levittää hieman jähmettyneen mämmitäytteen päälle.
Sulata valkosuklaa ja sekoita se täytteen loppuosaan. Kaada valkosuklaatäyte mämmitäytteen päälle ja peitä vuoka kelmulla. Laita kakku pakastimeen vähintään 4 tunniksi.
Ota mämmikakku jääkaappiin sulamaan ennen tarjoilua ja koristele esimerkiksi pienillä pääsiäismunilla.
Pohja:
225 g kaurakeksejä
100 g margariinia
Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl vaniljajogurttia TAI maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 rlk sokeria
½ rove (350g/n. 3 dl) mämmiä
50 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
Murskaa keksit, sulata margariini ja sekoita keskenään. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja vaahdota vaniljakastike. Lisää vaniljavaahtoon jogurtti tai maitorahka ja sokerit. Liuota liivatelehdet pieneen määrään kuumaa vettä ja kaada ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen.
Kaada 1/3 täytteestä toiseen astiaan ja jätä odottamaan. Lisää loppuosaan mämmi, sekoita hyvin ja kaada mämmitäyte vuokaan keksipohjan päälle. Laita pakastimeen vajaaksi puoleksi tunniksi. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta jos haluaa kakun, jossa on selkeästi kaksi eri kerrosta, tämä helpottaa asiaa. Valkosuklaakerros on helpompi levittää hieman jähmettyneen mämmitäytteen päälle.
Sulata valkosuklaa ja sekoita se täytteen loppuosaan. Kaada valkosuklaatäyte mämmitäytteen päälle ja peitä vuoka kelmulla. Laita kakku pakastimeen vähintään 4 tunniksi.
Ota mämmikakku jääkaappiin sulamaan ennen tarjoilua ja koristele esimerkiksi pienillä pääsiäismunilla.
1.4.2011
Vadelma-suklaamuffinssit
2,5 dl sokeria
200 g margariinia
3 kananmunaa
0,5 dl maitoa tai kaakaota
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3,5 rlk kaakaojauhetta
3 3/4 dl vehnäjauhoja
100 g taloussuklaata
3 dl pakastevadelmia
Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Kaakaojauheen voi pyöräyttää siivilän läpi, ettei siitä jää paakkuja. Vatkaa vuorotelleen kuivia aineita ja maitoa/kaakaota rasva-sokeri-munaseokseen.
Rouhi suklaa isohkoiksi paloiksi ja lisää se vadelmien kanssa taikinaan. Suklaata on helpointa rouhia, kun se on jääkaappikylmää. Vadelmat voi korvata esimerkiksi pähkinöillä.
Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Itse käytän usein Brunon Amerikanmuffinivuokia tai Dr. Oetkerin muffinivuokia, koska ne ovat tarpeeksi syviä ja jämäköitä. Paista muffinsseja 20 minuuttia 200 asteessa. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä cocktail-tikun muffinsin sisään. Mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, pitäisi muffinssin olla kypsä.
200 g margariinia
3 kananmunaa
0,5 dl maitoa tai kaakaota
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3,5 rlk kaakaojauhetta
3 3/4 dl vehnäjauhoja
100 g taloussuklaata
3 dl pakastevadelmia
Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Kaakaojauheen voi pyöräyttää siivilän läpi, ettei siitä jää paakkuja. Vatkaa vuorotelleen kuivia aineita ja maitoa/kaakaota rasva-sokeri-munaseokseen.
Rouhi suklaa isohkoiksi paloiksi ja lisää se vadelmien kanssa taikinaan. Suklaata on helpointa rouhia, kun se on jääkaappikylmää. Vadelmat voi korvata esimerkiksi pähkinöillä.
Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Itse käytän usein Brunon Amerikanmuffinivuokia tai Dr. Oetkerin muffinivuokia, koska ne ovat tarpeeksi syviä ja jämäköitä. Paista muffinsseja 20 minuuttia 200 asteessa. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä cocktail-tikun muffinsin sisään. Mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, pitäisi muffinssin olla kypsä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)