1.5.2011

Munkit

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rlk kardemummaa
100 g margariinia
13-14 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä paistamiseen
sokeria pinnalle

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vatkaa sekaan kananmunat, sokeri, suola, kardemumma ja puolet jauhoista. Vinkki: vähälaktoosisesta maidosta tulee kuohkeampi taikina. Sekoita pehmennyt margariini taikinaan ja lisää loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Taikinan vaivaaminen sitoo kuplia taikinaan, mikä taas edesauttaa munkkien kuohkeutta. Laita taikina liinan alle lämpöiseen paikkaan kohoamaan 45 minuutiksi.

Pyörittele taikinasta palloja, joihin teet sormilla reiät keskelle. Laita munkit vielä liinan alle, kun valmistelet paistorasvan.

Laita rypsiöljy tai muu paistorasva kattilaan lämpiämään. Vuoraa esimerkiksi uunipelti sanomalehdillä ja levitä päälle talouspaperia paistettuja munkkeja varten. Paistorasvan tulisi olla 180 asteista, mutta jos et omista paistomittaria, niin tiputa pieni kikkare taikinaa rasvakattilaan. Mikäli se alkaa heti poreilemaan, on rasva tarpeeksi lämmintä. Jos pidän omaa hellaani noin nelosella (asteikolla 1-6), on lämpötila melko hyvä.

Taikina-annoksen koko on melko iso, joten paistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Nosta munkkeja yksi kerrallaan reikäkauhalla paistorasvaan. Paista munkkia kunnes se ruskistuu ja käännä se toiselle kyljelle. Nosta valmiit munkit sanomalehdillä ja talouspaperilla vuoratulle pellille valumaan. Viereen kannattaa varata kattilankansi, jos paistovaiheessa sattuisi käymään jotain.

Pyörittele munkit sokerissa, kun ne ovat vielä lämpöisiä. Lisää lautaselle sokeria ja pyörittele munkit siinä, tai lisää reilun kokoiseen pakastepussiin sokeria ja pyöräytä munkit pussissa. Mikäli aiot pakastaa munkkeja tai tarjoilla niitä myöhemmin, sokerointi kannattaa jättää vasta siihen päivään, kun laittaa ne tarjolle. Muussa tapauksessa niistä tulee nuhjuisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti