Tästä satsista tulee noin 9 isoa muffinssia tai 12 pienempää. Itse teen aina isompia muffinsseja jenkkilän tyyliin ja tuplasatsin, niin riittää isommallekin porukalle.
Taikinaan tarvitsee:
100 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
0,5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl pakastemustikoita
Vatkaa rasva ja sokeri keskenään ja lisää kananmunat sekaan yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja lisää hiljalleen taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Annostele muffinssivuokiin lusikalliset taikinaa ja painele mustikoita taikinan sekaan. Lisää taikinaa ja painele lisää mustikoita vuokiin. Mustikoita ei kannata sekoittaa taikinan sekaan, jos ei halua taikinan värjääntyvän sinertäväksi, joten siksi joutuu käyttämään vähän kädentaitoja.
Paista muffinsseja uunissa 12-15 minuuttia 200 asteessa. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä cocktail-tikun muffinssin sisään. Jos siihen tarttuu taikinaa, on muffinssi vielä raaka.
Ruuanlaitossa tarvitaan kevyttä mieltä, jaloa sielua ja suurta sydäntä. (Paul Gauguin)
28.4.2013
1.4.2013
Pähkinä-suklaakakku
Mietin pitkään onko tämä taivaallinen suklaaherkku torttu vai kakku. Lasketaanko tällainen lyttänä kakku tortuksi vai ei? Wikipedia ei tällä kertaa auttanut, mutta kun tämä kyseinen leivonnainen muistuttaa mudcakea, niin kai tämäkin sitten kakku on. Viikonloppuna kutsuin tätä torttukakuksi, kun en osannut päättää kumpi se on. Tein pääsiäisenä näitä jopa kolme kappaletta ja jokainen sai hurjat kehut.
150 g taloussuklaata
150 g margariinia
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl saksanpähkinöitä
(kaakaojauhetta)
Palastele saksanpähkinät pienemmiksi paloiksi ja sekoita ne jauhoihin. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja leivinjauhe ja jätä odottamaan. Sulata suklaa vesihauteessa (tai á la Martta mikrossa miedolla lämmöllä) ja lisää sekaan margariini ja sulata vielä hetki. Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään vaahdoksi, ei tarvitse olla kovin kovaa vaahtoa. Lisää suklaa-margariiniseos vaahtoon. Sekoita mukaan jauho-pähkinäseos.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja rasvaa vuoan reunat margariinilla. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 20 minuuttia 175 asteessa. Kakun päälle muodostuu vaaleampi "kuori" kun se on valmis. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se varovaisesti vuoasta. Kakun keskiosa painuu hieman kasaan kakun jäähtyessä, joten sitä ei kannata säikähtää. Ripottele päälle koristeeksi kaakaojauhetta siivilän läpi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.
Kuvan kakusta nappasi tällä kertaa Hunajaista-blogia kirjoittava Riikka. Kannattaa käydä tsekkaamassa kyseinen blogi, jos ei ole ennestään tuttu. Siellä on paljon kauniita valokuvia.Todisteena tämä kakkukuva, joka taitaa painia vähän eri sarjassa kuin omat pikaiset ruokaräpsyt huonossa valossa :D
150 g taloussuklaata
150 g margariinia
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl saksanpähkinöitä
(kaakaojauhetta)
Palastele saksanpähkinät pienemmiksi paloiksi ja sekoita ne jauhoihin. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja leivinjauhe ja jätä odottamaan. Sulata suklaa vesihauteessa (tai á la Martta mikrossa miedolla lämmöllä) ja lisää sekaan margariini ja sulata vielä hetki. Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään vaahdoksi, ei tarvitse olla kovin kovaa vaahtoa. Lisää suklaa-margariiniseos vaahtoon. Sekoita mukaan jauho-pähkinäseos.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja rasvaa vuoan reunat margariinilla. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 20 minuuttia 175 asteessa. Kakun päälle muodostuu vaaleampi "kuori" kun se on valmis. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se varovaisesti vuoasta. Kakun keskiosa painuu hieman kasaan kakun jäähtyessä, joten sitä ei kannata säikähtää. Ripottele päälle koristeeksi kaakaojauhetta siivilän läpi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.
Kuvan kakusta nappasi tällä kertaa Hunajaista-blogia kirjoittava Riikka. Kannattaa käydä tsekkaamassa kyseinen blogi, jos ei ole ennestään tuttu. Siellä on paljon kauniita valokuvia.Todisteena tämä kakkukuva, joka taitaa painia vähän eri sarjassa kuin omat pikaiset ruokaräpsyt huonossa valossa :D
27.3.2013
Taco-jauhelihapiirakka
Piirakkateemalla jatketaan. Tää piirakka on tehty myös pikana (nää pikaruuat tuntuvat olevan nykyään enemmänkin sääntö kuin poikkeus, jaiks), joten valmista on taas käytetty.
1 ptk valmista piirakkapohjataikinaa
400 g jauhelihaa
1 pss tacomaustetta
1 iso porkkana
1 sipuli
miniluumutomaatteja
2 dl kermaa
1 kananmuna
juustoraastetta
Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä ja taputtele se piirakkavuokaan. Kuori ja raasta porkkana ja kuori ja silppua sipuli. Laita jauheliha pannulle paistumaan ja lisää tacomauste ja neste. Lisää loppuvaiheessa porkkanaraaste ja sipulisilppu. Siivuta miniluumutomaatit.
Kaada jauhelihaseos piirakkapohjan päälle ja lisää miniluumutomaattisiivut. Vatkaa kananmuna kermaan ja kaada täytteiden päälle. En maustanut kermaa mitenkään, koska tacomausteessa on tarpeeksi ytyä. Ripottele päälle juustoraaste ja paista 35 minuuttia 200 asteessa tai paketin ohjeen mukaan. Siirrä piirakka paistoajan puolessa välissä uunin alatasolle. Tarjoile lämpimänä.
Jos ruokablogien huonoimmista kuvista jaettais vuosittaisia palkintoja, mä varmaan voittaisin sellaisen ;)
1 ptk valmista piirakkapohjataikinaa
400 g jauhelihaa
1 pss tacomaustetta
1 iso porkkana
1 sipuli
miniluumutomaatteja
2 dl kermaa
1 kananmuna
juustoraastetta
Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä ja taputtele se piirakkavuokaan. Kuori ja raasta porkkana ja kuori ja silppua sipuli. Laita jauheliha pannulle paistumaan ja lisää tacomauste ja neste. Lisää loppuvaiheessa porkkanaraaste ja sipulisilppu. Siivuta miniluumutomaatit.
Kaada jauhelihaseos piirakkapohjan päälle ja lisää miniluumutomaattisiivut. Vatkaa kananmuna kermaan ja kaada täytteiden päälle. En maustanut kermaa mitenkään, koska tacomausteessa on tarpeeksi ytyä. Ripottele päälle juustoraaste ja paista 35 minuuttia 200 asteessa tai paketin ohjeen mukaan. Siirrä piirakka paistoajan puolessa välissä uunin alatasolle. Tarjoile lämpimänä.
Jos ruokablogien huonoimmista kuvista jaettais vuosittaisia palkintoja, mä varmaan voittaisin sellaisen ;)
Taco-jauhelihapiirakka |
25.3.2013
Broilerisalaatti seesaminsiemenillä ja cashewpähkinöillä
Kaapista löytyi käyttämättömiä seesaminsiemeniä ja jääkaapista broileria, joille piti keksiä käyttöä. Oli tulossa vieraita kylään ja salaattiakin piti tehdä. Yks plus yks oli yhtä kuin broilerisalaatti.
jääsalaattia
maustamatonta broileria
miniluumutomaatteja
purkkimaissia
punasipulia
seesaminsiemeniä
cashewpähkinöitä
mausteita
Mausta broileri esimerkiksi valmiilla broilerimausteella ja paprikajauheella ja paista miedolla lämmöllä kypsäksi ja anna jäähtyä. Pese ja paloittele salaatti ja tomaatit ja valuta maissit. Kuori ja siivuta punasipulit ja käytä nopeasti mikrossa, että sipulin maku hieman pehmenee. Paahda seesaminsiemeniä ja cashewpähkinöitä miedolla lämmöllä kuivalla pannulla kunnes pähkinät saavat väriä pintaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoite balsamico-kastikkeen kera.
Tarkoitus oli laittaa salaattiin punasipulia, mutta se unohtui sitten mikroon köllöttemään ja olikin siellä vuorokauden yli. Hajut oli melkoiset. Tästä syystä kuvassa ei siis näy sitä sipulia :)
jääsalaattia
maustamatonta broileria
miniluumutomaatteja
purkkimaissia
punasipulia
seesaminsiemeniä
cashewpähkinöitä
mausteita
Mausta broileri esimerkiksi valmiilla broilerimausteella ja paprikajauheella ja paista miedolla lämmöllä kypsäksi ja anna jäähtyä. Pese ja paloittele salaatti ja tomaatit ja valuta maissit. Kuori ja siivuta punasipulit ja käytä nopeasti mikrossa, että sipulin maku hieman pehmenee. Paahda seesaminsiemeniä ja cashewpähkinöitä miedolla lämmöllä kuivalla pannulla kunnes pähkinät saavat väriä pintaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoite balsamico-kastikkeen kera.
Tarkoitus oli laittaa salaattiin punasipulia, mutta se unohtui sitten mikroon köllöttemään ja olikin siellä vuorokauden yli. Hajut oli melkoiset. Tästä syystä kuvassa ei siis näy sitä sipulia :)
Kana-cashewsalaatti |
23.3.2013
Lohi-parsakaalipiirakka
Suolainen piirakka on aina hyvä valinta erilaisiin illanistujaisiin. Se menee kylmänä ja lämpöisenä ja hyvänä lisukkeena salaatille. Jälleen kerran aika oli kortilla, joten käytin valmista taikinapohjaa kaupan pakaste-altaasta.
Piirakkaan tarvitsee:
1 ptk (400 g) valmista piirakkataikinaa
parsakaalia
miniluumutomaatteja
150 g kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
mausteita
juustoraastetta (esim. Emmental)
Sulata piirakkataikina ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Olen joskus käyttänyt valmista peruna-ruistaikinaa (en muista brändiä), mutta se ei ollut niin hyvää. Kokeilussa oli tällä kertaa Pirkan rukiinen piirakkataikina ja se oli ihan törkeän hyvä pari lohen kanssa.
Palastele parsakaalin kukinnot pienemmiksi ja höyrytä niitä hetken aikaa kattilassa. Voit käyttää tuoretta tai pakastettua parsakaalia. Leikkaa miniluumutomaatit noin kolmeen osaan ja viipaloi savulohi.
Asettele parsakaalit ja tomaatit sikinsokin piirakkapohjan päälle ja lisää lohenpalaset. Vispaa kananmuna kerman sekaan ja lisää mausteet. Laitoin sekaan hieman kuivattua tilliä, mustapippuria ja noin teelusikallisen soijaa. Kylmäsavulohi on sen verran suolaista, ettei piirakka kaipaa sen kummemmin suolaa kerman sekaan.
Kaada muna-kermaseos täytteiden sekaan ja ripottele päälle juustoraaste. Paista piirakkaa 35 min 200 asteessa tai paketin ohjeen mukaan. Paketissa mainittiin, että pelkkää pohjaa tulisi paistaa yksikseen vähän aikaa uunissa ja vasta sen jälkeen lisätä täytteet. Pelkäsin, että pohja pääsee kuivumaan, joten jätin tämän vaiheen väliin ja paistoin piirakka noin 15 minuuttia keskitasolla ja loppuajaksi laitoin sen uunin alatasolle.
Jälleen kerran ruuat katos parempiin suihin melkoisen nopeeta vauhtia ja kuvaamiset meinas jäädä väliin. Nappasin piirakan jämistä yömyöhään yhden kuvan ja laatu sekä valoitus on sen mukaiset. Maku oli kyllä huomattavasti parempi kuin mitä kuva antaa ymmärtää ;)
Piirakkaan tarvitsee:
1 ptk (400 g) valmista piirakkataikinaa
parsakaalia
miniluumutomaatteja
150 g kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
mausteita
juustoraastetta (esim. Emmental)
Sulata piirakkataikina ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Olen joskus käyttänyt valmista peruna-ruistaikinaa (en muista brändiä), mutta se ei ollut niin hyvää. Kokeilussa oli tällä kertaa Pirkan rukiinen piirakkataikina ja se oli ihan törkeän hyvä pari lohen kanssa.
Palastele parsakaalin kukinnot pienemmiksi ja höyrytä niitä hetken aikaa kattilassa. Voit käyttää tuoretta tai pakastettua parsakaalia. Leikkaa miniluumutomaatit noin kolmeen osaan ja viipaloi savulohi.
Asettele parsakaalit ja tomaatit sikinsokin piirakkapohjan päälle ja lisää lohenpalaset. Vispaa kananmuna kerman sekaan ja lisää mausteet. Laitoin sekaan hieman kuivattua tilliä, mustapippuria ja noin teelusikallisen soijaa. Kylmäsavulohi on sen verran suolaista, ettei piirakka kaipaa sen kummemmin suolaa kerman sekaan.
Kaada muna-kermaseos täytteiden sekaan ja ripottele päälle juustoraaste. Paista piirakkaa 35 min 200 asteessa tai paketin ohjeen mukaan. Paketissa mainittiin, että pelkkää pohjaa tulisi paistaa yksikseen vähän aikaa uunissa ja vasta sen jälkeen lisätä täytteet. Pelkäsin, että pohja pääsee kuivumaan, joten jätin tämän vaiheen väliin ja paistoin piirakka noin 15 minuuttia keskitasolla ja loppuajaksi laitoin sen uunin alatasolle.
Jälleen kerran ruuat katos parempiin suihin melkoisen nopeeta vauhtia ja kuvaamiset meinas jäädä väliin. Nappasin piirakan jämistä yömyöhään yhden kuvan ja laatu sekä valoitus on sen mukaiset. Maku oli kyllä huomattavasti parempi kuin mitä kuva antaa ymmärtää ;)
Lohi-parsakaalipiirakka |
Marianne-suklaakakku
Raikas Marianne-karkki yhdistettynä tuhtiin tummaan suklaaseen, täydellinen combo.
Kakkupohja:
200 g taloussuklaata
175 g margariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte/kuorrutus:
4 dl kermaa
500 g maitorahkaa
1 rkl sokeria
1 pss (150 g) Marianne-rakeita TAI Marianne Crush -rouhetta
Paloittele ja sulata suklaa ja sulata joukkoon margariini. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää suklaa-rasvaseos varoivaisesti sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan jauhosihdin läpi. Sekoita varovaisesti ja kaada irtopohjavuokaan.
Itse pingotan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin, jotta kakku on helpompi saada irti pohjasta. Reunat voi voidella margariinilla, mutta tällä kertaa en jaksanut vaivatua tekemään sitä. Hyvin irtosi ilmankin. Paista kakkua 45 minuuttia 175 asteessa. Mikäli kakku alkaa tummenemaan päältä, laita kakun päälle ylimääräinen pala leivinpaperia.
Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se varovaisesti kahteen osaan vaakatasossa "pohjaksi" ja "kanneksi". Valmista täyte. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon maitorahka, sokeri ja Marianne-rouhe. Itse olen useimmiten käyttänyt Marianne-rakeita, jotka olen käsin rouhinut joukkoon, mutta helpompaa ja nopeampaa on käyttää valmista Crush-rouhetta. Omasta mielestä rouheen palaset ovat hieman kovempia kuin rakeista tehty rouhe, mutta jos täyte saa vetäytyä pari tuntia, niin luulisin valmiin rouheen pehmenevän kerman ja rahkan ansiosta.
Lisää puolet täytteestä pohjan päälle ja nosta kansi päälle. Levitä loput täytteestä kakun päälle. Kakun voi tarjoilla sellaisenaan, jolloin se ei ole niin viimeistellyn näköinen tai koristella sen esim. suklaakoristeilla tai kaakaojauheella.
Kakkupohja:
200 g taloussuklaata
175 g margariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte/kuorrutus:
4 dl kermaa
500 g maitorahkaa
1 rkl sokeria
1 pss (150 g) Marianne-rakeita TAI Marianne Crush -rouhetta
Paloittele ja sulata suklaa ja sulata joukkoon margariini. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää suklaa-rasvaseos varoivaisesti sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan jauhosihdin läpi. Sekoita varovaisesti ja kaada irtopohjavuokaan.
Itse pingotan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin, jotta kakku on helpompi saada irti pohjasta. Reunat voi voidella margariinilla, mutta tällä kertaa en jaksanut vaivatua tekemään sitä. Hyvin irtosi ilmankin. Paista kakkua 45 minuuttia 175 asteessa. Mikäli kakku alkaa tummenemaan päältä, laita kakun päälle ylimääräinen pala leivinpaperia.
Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se varovaisesti kahteen osaan vaakatasossa "pohjaksi" ja "kanneksi". Valmista täyte. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon maitorahka, sokeri ja Marianne-rouhe. Itse olen useimmiten käyttänyt Marianne-rakeita, jotka olen käsin rouhinut joukkoon, mutta helpompaa ja nopeampaa on käyttää valmista Crush-rouhetta. Omasta mielestä rouheen palaset ovat hieman kovempia kuin rakeista tehty rouhe, mutta jos täyte saa vetäytyä pari tuntia, niin luulisin valmiin rouheen pehmenevän kerman ja rahkan ansiosta.
Lisää puolet täytteestä pohjan päälle ja nosta kansi päälle. Levitä loput täytteestä kakun päälle. Kakun voi tarjoilla sellaisenaan, jolloin se ei ole niin viimeistellyn näköinen tai koristella sen esim. suklaakoristeilla tai kaakaojauheella.
Marianne-suklaakakku |
Tunnisteet:
jälkiruoka,
kakku,
leivonnainen,
marianne,
suklaa
4.2.2013
Thaimaalaista kanakastiketta punaisella currylla
Mietin pitkään minkä nimen tälle kastikkeelle laittaisin. Jotain, mikä on tarpeeksi lyhyt, mutta kertoo kuitenkin pääpiirteittäin mistä on kyse. Jostain syystä "thaimaalainen punaisella currylla maustettu kana-bambu-porkkana-vesikastanja-kookoskastike" tuntui vähän pitkältä. En oo kovin usein onnistunut noissa aasialaisissa ruuissa, tai ne ei oo maistunu siltä, miltä niiden toivoisi maistuvan. Tällä kertaa ylitin itseni, koska tosta tuli ihan törkeen hyvää. En vieläkään tajua, miten onnistuin niin hyvin :)
Kastikkeeseen tarvitsee:
öljyä
2 rkl punaista currytahnaa
2 dl kookoskermaa
400 g maustamatonta broileria (filee tai suikale)
2 dl kookosmaitoa
2 dl kanalientä
1 tlk bambua
1 prk viipaloituja vesikastanjoita
2 porkkanaa
2 tl kalakastiketta
0,5 tl sokeria
kourallinen thaibasilikanlehtiä
(chiliä)
Jos käytät broilerinfileitä, pilko ne noin 1 cm:n paksuisiksi paloiksi ja jätä huoneenlämpöön odottamaan. Kuori ja siivuta porkkanat. Kaada bambut siivilään, huuhdo ne kylmän veden alla ja valuta. Tee sama vesikastanjoille.
Kuumenna öljy pannussa miedolla lämmöllä ja lisää currytahna. Anna muhia pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää kookoskerma pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.
Lisää broilerisuikaleet pannulle ja anna kiehua hiljalleen, kunnes ne tuntuvat melkein kypsiltä. Lisää kanaliemi, kookosmaito, bambunversot ja porkkanat. Sekoittele hiljalleen, odota kunnes kastike kiehahtaa ja lisää vesikastanjat, sokeri ja kalaliemi. Revi basilikanlahdet kastikkeen sekaan. Kokkikeittiössä ei tällä kertaa ollut thaibasilikaa, joten käytin tavallista sen sijaan. Toimi ihan hyvin :)
Tarkista maku ja halutessasi lisää joukkoon chiliä. Tarjoile jasmiiniriisin kanssa. Kuva on tällä(kin) kertaa hieman rakeinen, kun mukana ei sattunut olemaan muuta kuin kännykän kamera.
Kastikkeeseen tarvitsee:
öljyä
2 rkl punaista currytahnaa
2 dl kookoskermaa
400 g maustamatonta broileria (filee tai suikale)
2 dl kookosmaitoa
2 dl kanalientä
1 tlk bambua
1 prk viipaloituja vesikastanjoita
2 porkkanaa
2 tl kalakastiketta
0,5 tl sokeria
kourallinen thaibasilikanlehtiä
(chiliä)
Jos käytät broilerinfileitä, pilko ne noin 1 cm:n paksuisiksi paloiksi ja jätä huoneenlämpöön odottamaan. Kuori ja siivuta porkkanat. Kaada bambut siivilään, huuhdo ne kylmän veden alla ja valuta. Tee sama vesikastanjoille.
Kuumenna öljy pannussa miedolla lämmöllä ja lisää currytahna. Anna muhia pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää kookoskerma pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.
Lisää broilerisuikaleet pannulle ja anna kiehua hiljalleen, kunnes ne tuntuvat melkein kypsiltä. Lisää kanaliemi, kookosmaito, bambunversot ja porkkanat. Sekoittele hiljalleen, odota kunnes kastike kiehahtaa ja lisää vesikastanjat, sokeri ja kalaliemi. Revi basilikanlahdet kastikkeen sekaan. Kokkikeittiössä ei tällä kertaa ollut thaibasilikaa, joten käytin tavallista sen sijaan. Toimi ihan hyvin :)
Tarkista maku ja halutessasi lisää joukkoon chiliä. Tarjoile jasmiiniriisin kanssa. Kuva on tällä(kin) kertaa hieman rakeinen, kun mukana ei sattunut olemaan muuta kuin kännykän kamera.
24.1.2013
Supersitruunamuffinssit
Tämä resepti on vain todellisille sitruunan ystäville. Taikina oli niin tujua, että silmät meni kieroon sitä maistellessa ja valmiitkin muffinssit kutkutti kielenpäätä. Toki maku vähän loiveni uunissa. Jos haluaa pehmeämmän sitruunan maun, vähennä sitruunamehun määrä puoleen.
Noin pellilliseen muffinsseja tarvitsee:
2,5 dl sokeria
200 g margariinia
3 kananmunaa
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 dl päärynä- tai omenahilloa
2,5 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu. Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen sitruunankuori ja hillo. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Vatkaa taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja sitruunanmehua.
Nostele valmis taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Noin pellilliseen muffinsseja tarvitsee:
2,5 dl sokeria
200 g margariinia
3 kananmunaa
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 dl päärynä- tai omenahilloa
2,5 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu. Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen sitruunankuori ja hillo. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Vatkaa taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja sitruunanmehua.
Nostele valmis taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
1.1.2013
Punajuuri-suklaakakku
Suklaakakku saa punajuuresta kivaa kosteutta ja makua. Kivaa vaihtelua tavalliselle suklaakakulle.
2 punajuurta
100 g margariinia
200 g taloussuklaata
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta
Kuori ja raasta punajuuret pieneksi raasteeksi. Kaksi normaalikokoista punajuurta riittää hyvin kakun mausteeksi ja "kosteuttamiseksi", mutta isojakin punajuuria voi käyttää, jos haluaa kakkuun enemmän punajuuren makua.
Palastele suklaa kulhoon, lisää margariini ja punajuuriraaste. Lämmitä seosta mikrossa välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut.
Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne varoen vaahdon sekaan. Jauhosihti auttaa paljon siinä, ettei taikinan sekaan tule jauhopaakkuja. Lisää taikinaan punajuuriseos.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja sipaise hieman margariinia vuoan reunoille. Kaada taikina vuokaan ja paista 55 minuuttia 175 asteessa. Kun paistoaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia, laita uuniin kakun päälle leivinpaperi, ettei kakun pinta pala.
Kumoa kakku tarjoiluastialle, kun se on hieman jäähtynyt. Peitä kakku kelmulla ja anna sen vetäytyä yön yli jääkaapissa. Kuorruta kakku esimerkiksi sulatetulla suklaalla tai koristele se tuoreilla hedelmillä. Punajuuri-suklaakakku ei kaipaa mitään täytettä väliin, vaan on hyvää sellaisenaan.
2 punajuurta
100 g margariinia
200 g taloussuklaata
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta
Kuori ja raasta punajuuret pieneksi raasteeksi. Kaksi normaalikokoista punajuurta riittää hyvin kakun mausteeksi ja "kosteuttamiseksi", mutta isojakin punajuuria voi käyttää, jos haluaa kakkuun enemmän punajuuren makua.
Palastele suklaa kulhoon, lisää margariini ja punajuuriraaste. Lämmitä seosta mikrossa välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut.
Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne varoen vaahdon sekaan. Jauhosihti auttaa paljon siinä, ettei taikinan sekaan tule jauhopaakkuja. Lisää taikinaan punajuuriseos.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja sipaise hieman margariinia vuoan reunoille. Kaada taikina vuokaan ja paista 55 minuuttia 175 asteessa. Kun paistoaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia, laita uuniin kakun päälle leivinpaperi, ettei kakun pinta pala.
Kumoa kakku tarjoiluastialle, kun se on hieman jäähtynyt. Peitä kakku kelmulla ja anna sen vetäytyä yön yli jääkaapissa. Kuorruta kakku esimerkiksi sulatetulla suklaalla tai koristele se tuoreilla hedelmillä. Punajuuri-suklaakakku ei kaipaa mitään täytettä väliin, vaan on hyvää sellaisenaan.
![]() |
Punajuuri-suklaakakku |
Gluteeniton punajuuri-suklaakakku
Pidin hiljattain synttärijuhlat, joissa vieraina oli pari ystävää, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Olin saanut jostain se käsityksen, että gluteenittomat leivonnaiset ovat lähes aina kovia kuin kivet. Kauhunsekaisin tuntein päätin kuitenkin valmistaa myös heille jotain makeaa herkkua.
Tällä reseptillä valmistuu pikkuinen kakku noin kuudelle syöjälle, eli kakkuvuoka kannattaa olla tavallista pienempi. Toki reseptin voi myös puolittaa ja paistaa minikakun pikkuriikkisessä vuoassa.
2 pientä punajuurta
60 g margariinia
120 g tummaa suklaata (80%)
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3/4 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kuori ja raasta punajuuri hienoksi raasteeksi. Palastele suklaa ja margariini kulhoon ja sekoita mukaan punajuuriraaste. Käytä mikrossa pari minuuttia, kunnes suklaa sulaa. Seosta kannattaa välillä sekoitella. Hienonna seos sauvasekoittimella tahnaksi.
Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja lisää varovasti vaahdon sekaan. Lisää lopuksi punajuuritahna seokseen.
Voitele vuoka margariinilla tai vuoraa se leivinpaperilla ja paista kakkua 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.
Alunperin olin aikeissa paistaa kakkua vain puolisen tuntia, mutta niin lyhyellä paistoajalla kakku oli vellimäistä hyllyvää massaa, johon muodostui rapsakka kuori. Otin kakun pariin kertaan uunista ulos, tutkin sen kypsyyttä ja laitoin sen vielä paistumaan, joten ihan tarkkaa paistoaikaa en tiedä. Kakun kypsyyden voi testata puisella cocktail-tikulla. Jos tikkuun jää löysää taikinaa, kakkua kannattaa vielä hetki paistaa. Lisäksi kakun päälle voi laittaa uuniin palan leivinpaperia, niin se ei ala palamaan päältä.
Anna kakun levätä vuoassaan yön yli jääkaapissa, jotta maut syvenisivät ja koostumus kiinteytyisi. Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja koristele.
Lopputulos oli yllättävän kiinteä siitä ensimmäisen tarkistuksen vellikakusta, mutta kakku jäi kuitenkin hieman mudcake-tyyliseksi, mikä oli oikeastaan ihan tervetullut tulos. Koristelin kakun ananaskirsikoilla, mutta sen päälle voi esimerkiksi sulattaa suklaata tai tehdä tuorejuustosta ja tomusokerista tahnan. Kakun koostumuksen takia en lähtisi leikkaamaan sitä kahtia ja laittamaan siihen mitään täytettä. Oli hyvää sellaisenaankin :)
Tällä reseptillä valmistuu pikkuinen kakku noin kuudelle syöjälle, eli kakkuvuoka kannattaa olla tavallista pienempi. Toki reseptin voi myös puolittaa ja paistaa minikakun pikkuriikkisessä vuoassa.
2 pientä punajuurta
60 g margariinia
120 g tummaa suklaata (80%)
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3/4 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kuori ja raasta punajuuri hienoksi raasteeksi. Palastele suklaa ja margariini kulhoon ja sekoita mukaan punajuuriraaste. Käytä mikrossa pari minuuttia, kunnes suklaa sulaa. Seosta kannattaa välillä sekoitella. Hienonna seos sauvasekoittimella tahnaksi.
Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja lisää varovasti vaahdon sekaan. Lisää lopuksi punajuuritahna seokseen.
Voitele vuoka margariinilla tai vuoraa se leivinpaperilla ja paista kakkua 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.
Alunperin olin aikeissa paistaa kakkua vain puolisen tuntia, mutta niin lyhyellä paistoajalla kakku oli vellimäistä hyllyvää massaa, johon muodostui rapsakka kuori. Otin kakun pariin kertaan uunista ulos, tutkin sen kypsyyttä ja laitoin sen vielä paistumaan, joten ihan tarkkaa paistoaikaa en tiedä. Kakun kypsyyden voi testata puisella cocktail-tikulla. Jos tikkuun jää löysää taikinaa, kakkua kannattaa vielä hetki paistaa. Lisäksi kakun päälle voi laittaa uuniin palan leivinpaperia, niin se ei ala palamaan päältä.
Anna kakun levätä vuoassaan yön yli jääkaapissa, jotta maut syvenisivät ja koostumus kiinteytyisi. Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja koristele.
Lopputulos oli yllättävän kiinteä siitä ensimmäisen tarkistuksen vellikakusta, mutta kakku jäi kuitenkin hieman mudcake-tyyliseksi, mikä oli oikeastaan ihan tervetullut tulos. Koristelin kakun ananaskirsikoilla, mutta sen päälle voi esimerkiksi sulattaa suklaata tai tehdä tuorejuustosta ja tomusokerista tahnan. Kakun koostumuksen takia en lähtisi leikkaamaan sitä kahtia ja laittamaan siihen mitään täytettä. Oli hyvää sellaisenaankin :)
Tunnisteet:
gluteeniton,
kakku,
leivonnainen,
makea,
punajuuri,
suklaa
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)