1.1.2013

Gluteeniton punajuuri-suklaakakku

Pidin hiljattain synttärijuhlat, joissa vieraina oli pari ystävää, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Olin saanut jostain se käsityksen, että gluteenittomat leivonnaiset ovat lähes aina kovia kuin kivet. Kauhunsekaisin tuntein päätin kuitenkin valmistaa myös heille jotain makeaa herkkua.

Tällä reseptillä valmistuu pikkuinen kakku noin kuudelle syöjälle, eli kakkuvuoka kannattaa olla tavallista pienempi. Toki reseptin voi myös puolittaa ja paistaa minikakun pikkuriikkisessä vuoassa.

2 pientä punajuurta
60 g margariinia
120 g tummaa suklaata (80%)
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3/4 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kuori ja raasta punajuuri hienoksi raasteeksi. Palastele suklaa ja margariini kulhoon ja sekoita mukaan punajuuriraaste. Käytä mikrossa pari minuuttia, kunnes suklaa sulaa. Seosta kannattaa välillä sekoitella. Hienonna seos sauvasekoittimella tahnaksi.

Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja lisää varovasti vaahdon sekaan. Lisää lopuksi punajuuritahna seokseen.

Voitele vuoka margariinilla tai vuoraa se leivinpaperilla ja paista kakkua 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.

Alunperin olin aikeissa paistaa kakkua vain puolisen tuntia, mutta niin lyhyellä paistoajalla kakku oli vellimäistä hyllyvää massaa, johon muodostui rapsakka kuori. Otin kakun pariin kertaan uunista ulos, tutkin sen kypsyyttä ja laitoin sen vielä paistumaan, joten ihan tarkkaa paistoaikaa en tiedä. Kakun kypsyyden voi testata puisella cocktail-tikulla. Jos tikkuun jää löysää taikinaa, kakkua kannattaa vielä hetki paistaa. Lisäksi kakun päälle voi laittaa uuniin palan leivinpaperia, niin se ei ala palamaan päältä.

Anna kakun levätä vuoassaan yön yli jääkaapissa, jotta maut syvenisivät ja koostumus kiinteytyisi. Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja koristele.

Lopputulos oli yllättävän kiinteä siitä ensimmäisen tarkistuksen vellikakusta, mutta kakku jäi kuitenkin hieman mudcake-tyyliseksi, mikä oli oikeastaan ihan tervetullut tulos. Koristelin kakun ananaskirsikoilla, mutta sen päälle voi esimerkiksi sulattaa suklaata tai tehdä tuorejuustosta ja tomusokerista tahnan. Kakun koostumuksen takia en lähtisi leikkaamaan sitä kahtia ja laittamaan siihen mitään täytettä. Oli hyvää sellaisenaankin :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti