20.10.2013

Puolukkapiirakka

Puolukkateemalla jatketaan edelleen. Tällä kertaa päätin kokeilla tehdä munattoman setin. Käytin viimevuotisia pakastepuolukoita, joten lisäsin täytteeseen hieman perunajauhoa vetisyyttä estämään. Tuoreita puolukoita käyttäessä sen voi jättää kokonaan pois.

Pohja:
100 g margariinia tai voita
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 prk (250g) maitorahkaa
1 tl no egg -korviketta
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl puolukoita
(2 tl perunajauhoa)

Valmista piirakkapohja sekoittamalla keskenään huoneenlämpöinen rasva muiden ainesten kanssa ja taputtele uunivuokaan.

Sekoita perunajauhot puolukoiden sekaan. Vatkaa keskenään kermavili, maitorahka, sokerit ja munankorvike. Jos haluat tehdä "normaalin" version tästä piirakasta käyttämättä korviketta, täytteeseen voi sen sijasta vatkata yhden kananmunan. Levitä noin 3/4 puolukoista piirakkapohjalle ja kaada täyte niiden päälle. "Hytkyttele" vuokaa varovaisesti vaakatasossa, että täyte leviää tasaisesti ympäri vuokaa. Ripottele loput puolukat piirakan päälle.

Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


14.10.2013

Puolukka-vaniljapullat

Kävin hiljattain siskoni ja hänen siippansa luona kyläilemässä ja teimme siellä yksissä tuumin Yhteishyvän reseptillä puolukka-vaniljapullia. Tästä sain inspiraation tehdä itsekin samaisia pullia, mutta pienillä muutoksilla. Yhteishyvän resepti toimii sellaisenaan erinomaisesti mustikoiden kanssa (kokeiltu juttu), mutta mielestäni puolukka kaipaa hieman enemmän sokeria ja vaniljan makua seurakseen. Halusin myös, että kierteiden väliin tulevaa täytettä on runsaammin ja että siinä on hieman väriä. Tässä siis Martan versio puolukka-vaniljapullista. (Toki itse pullataikinaresepti on melko universaali, sen osalta vähensin vain kardemumman määrää ja maidon tilalla on vesi-vaniljakastikeseos.)

Pullataikina:
1 prk (2,5 dl) vaniljakastiketta
2,5 dl vettä
1 pkt (50g) tuorehiivaa
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
14-15 dl vehnäjauhoja
150 gr margariinia tai voita

Täyte:
150 gr margariinia
3,5 dl tomusokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl vaniljasokeria
3 dl puolukoita

Koristeluun:
(kananmuna voiteluun)
tomusokeria
vettä

Sekoita keskenään vaniljakastike ja vesi ja lämmitä ne kädenlämpöiseksi. Murusta sekaan hiiva ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kananmuna sekaan kevyesti ja lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää taikinaan noin puolet jauhoista kunnolla sekoittaen. Sulata rasva mikrossa miedolla lämmöllä ja lisää loput jauhoista hiljalleen. Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuuttia, jotta pullista tulee kuohkeita. Jätä taikina nousemaan leivinliinan alle noin puolisen tuntia tai kunnes se on paisunut kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte. Muussaa 1 dl puolukoista kulhossa ja sekoita ne huoneenlämpöiseen margariiniin tomusokerin kera. Lisää vehnäjauho ja vaniljasokeri. Sekoita loput puolukat täytteeseen. Tällä kertaa käytin pakastimen uumenista löytyneitä puolukoita, joten sulatin niitä hieman etukäteen mikrossa.

Kauli pullataikinasta 2 uunipellin kokoista levyä ja levitä täyte levyjen päälle. Rullaa koko setti kuin tekisit korvapuusteja. Leikkaa rullasta varovaisesti kiekkoja ja käännä ne poikittain pellille. Täyte saattaa hieman levitä tässä hommassa, mutta sehän ei ketään kotileipuria lannista. Tuleepahan väriä pintaan :) Voit kääntää rullan "repsottavan reunan" pullan alle (jos sellainen siihen jää roikkumaan), jotta pulla pysyy paremmin kasassa uunissa. Ei haittaa, vaikka kiekot olisivat hieman muotopuolia. Ne kohoavat ja leviävät uunissa melko pyöreiksi pulliksi.

Anna kiekkojen kohota uunipellillä vielä 10-15 minuuttia ja voitele halutessasi kananmunalla, jos haluat pullien pintaan kiiltävän pinnan. Itse en tällä kertaa voidellut pullia, koska päätin koristella ne tomusokerikuorrutteella. Paista pullia noin 12 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla. Anna pullien jäähtyä ja tee vedestä ja tomusokerista tahna ja pursota sillä raitoja pullan päälle. Jos haluaa pullista extra-söpöjä, tomusokeri-vesiseoksen sekaan voi lisätä pari tippaa punaista elintarvikeväriä.


13.10.2013

Suppilovahveropiirakka

Oon nyt vuoden pantannut kuivattuja suppiksia varastoissa viimeiseen asti, ettei ne vaan lopu kesken. Noh, äiti ystävällisesti lahjoitta taas uuden satsin kuivattuja suppiksia, niin päätin käyttää varastoa hyväkseni ja leipoa herkkuja likkojen iltaan. En oo vielä onnistunut tekemään sopivan rouheaa piirakkapohjaa itsekseni, joten tällä(kin) kertaa käytin valmista pohjaa...

Myllyn Paras ruis-kaurapiirakkataikina
3,5-4 dl kuivattuja suppilovahveroita
(tai 5dl tuoreita suppiksia)
1 porkkana
1 sipuli
1 prk kermaa
2 kananmunaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
2 rkl soijaa
juustoraastetta
(tomaattia)

Sulata piirakkapohjataikina paketin ohjeen mukaan ja painele se uunivuokaan. Taikina on valmiiksi pyöreä, joten sen taputtelu pyöreään piirakkavuokaan on äärettömän helppoa.

Laita kuivatut suppilovahverot likoamaan veteen. Raasta porkkana ja silppua sipuli. Valuta ja puristele suppiksista vesi ja lisää sekaan sipulihake ja porkkanaraaste. Vatkaa kananmunat kevyesti kerman sekaan ja lisää mausteet. Soijan voi halutessaan jättää pois ja korvata sen suolalla.

Levitä suppilovahvero-kasvisseos taikinavuokaan pohjan päälle ja kaada päälle muna-kermaseos. Ripottele päälle juustoraastetta ja halutessasi koristella piirakka tomaattisiivuilla.

Paista uunissa alatasolla taikinapaketin ohjeen mukaan (35-40 min 200 astetta).