27.3.2013

Taco-jauhelihapiirakka

Piirakkateemalla jatketaan. Tää piirakka on tehty myös pikana (nää pikaruuat tuntuvat olevan nykyään enemmänkin sääntö kuin poikkeus, jaiks), joten valmista on taas käytetty.

1 ptk valmista piirakkapohjataikinaa
400 g jauhelihaa
1 pss tacomaustetta
1 iso porkkana
1 sipuli
miniluumutomaatteja
2 dl kermaa
1 kananmuna
juustoraastetta

Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä ja taputtele se piirakkavuokaan. Kuori ja raasta porkkana ja kuori ja silppua sipuli. Laita jauheliha pannulle paistumaan ja lisää tacomauste ja neste. Lisää loppuvaiheessa porkkanaraaste ja sipulisilppu. Siivuta miniluumutomaatit.

Kaada jauhelihaseos piirakkapohjan päälle ja lisää miniluumutomaattisiivut. Vatkaa kananmuna kermaan ja kaada täytteiden päälle. En maustanut kermaa mitenkään, koska tacomausteessa on tarpeeksi ytyä. Ripottele päälle juustoraaste ja paista 35 minuuttia 200 asteessa tai paketin ohjeen mukaan. Siirrä piirakka paistoajan puolessa välissä uunin alatasolle. Tarjoile lämpimänä.

Jos ruokablogien huonoimmista kuvista jaettais vuosittaisia palkintoja, mä varmaan voittaisin sellaisen ;)

Taco-jauhelihapiirakka

25.3.2013

Broilerisalaatti seesaminsiemenillä ja cashewpähkinöillä

Kaapista löytyi käyttämättömiä seesaminsiemeniä ja jääkaapista broileria, joille piti keksiä käyttöä. Oli tulossa vieraita kylään ja salaattiakin piti tehdä. Yks plus yks oli yhtä kuin broilerisalaatti.

jääsalaattia
maustamatonta broileria
miniluumutomaatteja
purkkimaissia
punasipulia
seesaminsiemeniä
cashewpähkinöitä
mausteita

Mausta broileri esimerkiksi valmiilla broilerimausteella ja paprikajauheella ja paista miedolla lämmöllä kypsäksi ja anna jäähtyä. Pese ja paloittele salaatti ja tomaatit ja valuta maissit. Kuori ja siivuta punasipulit ja käytä nopeasti mikrossa, että sipulin maku hieman pehmenee. Paahda seesaminsiemeniä ja cashewpähkinöitä miedolla lämmöllä kuivalla pannulla kunnes pähkinät saavat väriä pintaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoite balsamico-kastikkeen kera.

Tarkoitus oli laittaa salaattiin punasipulia, mutta se unohtui sitten mikroon köllöttemään ja olikin siellä vuorokauden yli. Hajut oli melkoiset. Tästä syystä kuvassa ei siis näy sitä sipulia :)

Kana-cashewsalaatti

23.3.2013

Lohi-parsakaalipiirakka

Suolainen piirakka on aina hyvä valinta erilaisiin illanistujaisiin. Se menee kylmänä ja lämpöisenä ja hyvänä lisukkeena salaatille. Jälleen kerran aika oli kortilla, joten käytin valmista taikinapohjaa kaupan pakaste-altaasta.

Piirakkaan tarvitsee:
1 ptk (400 g) valmista piirakkataikinaa
parsakaalia
miniluumutomaatteja
150 g kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
mausteita
juustoraastetta (esim. Emmental)

Sulata piirakkataikina ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Olen joskus käyttänyt valmista peruna-ruistaikinaa (en muista brändiä), mutta se ei ollut niin hyvää. Kokeilussa oli tällä kertaa Pirkan rukiinen piirakkataikina ja se oli ihan törkeän hyvä pari lohen kanssa.

Palastele parsakaalin kukinnot pienemmiksi ja höyrytä niitä hetken aikaa kattilassa. Voit käyttää tuoretta tai pakastettua parsakaalia. Leikkaa miniluumutomaatit noin kolmeen osaan ja viipaloi savulohi.

Asettele parsakaalit ja tomaatit sikinsokin piirakkapohjan päälle ja lisää lohenpalaset. Vispaa kananmuna kerman sekaan ja lisää mausteet. Laitoin sekaan hieman kuivattua tilliä, mustapippuria ja noin teelusikallisen soijaa. Kylmäsavulohi on sen verran suolaista, ettei piirakka kaipaa sen kummemmin suolaa kerman sekaan.

Kaada muna-kermaseos täytteiden sekaan ja ripottele päälle juustoraaste. Paista piirakkaa 35 min 200 asteessa tai paketin ohjeen mukaan. Paketissa mainittiin, että pelkkää pohjaa tulisi paistaa yksikseen vähän aikaa uunissa ja vasta sen jälkeen lisätä täytteet. Pelkäsin, että pohja pääsee kuivumaan, joten jätin tämän vaiheen väliin ja paistoin piirakka noin 15 minuuttia keskitasolla ja loppuajaksi laitoin sen uunin alatasolle.

Jälleen kerran ruuat katos parempiin suihin melkoisen nopeeta vauhtia ja kuvaamiset meinas jäädä väliin. Nappasin piirakan jämistä yömyöhään yhden kuvan ja laatu sekä valoitus on sen mukaiset. Maku oli kyllä huomattavasti parempi kuin mitä kuva antaa ymmärtää ;)

Lohi-parsakaalipiirakka

Marianne-suklaakakku

Raikas Marianne-karkki yhdistettynä tuhtiin tummaan suklaaseen, täydellinen combo.

Kakkupohja:
200 g taloussuklaata
175 g margariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte/kuorrutus:
4 dl kermaa
500 g maitorahkaa
1 rkl sokeria
1 pss (150 g) Marianne-rakeita TAI Marianne Crush -rouhetta

Paloittele ja sulata suklaa ja sulata joukkoon margariini. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää suklaa-rasvaseos varoivaisesti sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan jauhosihdin läpi. Sekoita varovaisesti ja kaada irtopohjavuokaan.

Itse pingotan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin, jotta kakku on helpompi saada irti pohjasta. Reunat voi voidella margariinilla, mutta tällä kertaa en jaksanut vaivatua tekemään sitä. Hyvin irtosi ilmankin. Paista kakkua 45 minuuttia 175 asteessa. Mikäli kakku alkaa tummenemaan päältä, laita kakun päälle ylimääräinen pala leivinpaperia.

Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se varovaisesti kahteen osaan vaakatasossa "pohjaksi" ja "kanneksi". Valmista täyte. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon maitorahka, sokeri ja Marianne-rouhe. Itse olen useimmiten käyttänyt Marianne-rakeita, jotka olen käsin rouhinut joukkoon, mutta helpompaa ja nopeampaa on käyttää valmista Crush-rouhetta. Omasta mielestä rouheen palaset ovat hieman kovempia kuin rakeista tehty rouhe, mutta jos täyte saa vetäytyä pari tuntia, niin luulisin valmiin rouheen pehmenevän kerman ja rahkan ansiosta.

Lisää puolet täytteestä pohjan päälle ja nosta kansi päälle. Levitä loput täytteestä kakun päälle. Kakun voi tarjoilla sellaisenaan, jolloin se ei ole niin viimeistellyn näköinen tai koristella sen esim. suklaakoristeilla tai kaakaojauheella.

Marianne-suklaakakku