24.1.2013

Supersitruunamuffinssit

Tämä resepti on vain todellisille sitruunan ystäville. Taikina oli niin tujua, että silmät meni kieroon sitä maistellessa ja valmiitkin muffinssit kutkutti kielenpäätä. Toki maku vähän loiveni uunissa. Jos haluaa pehmeämmän sitruunan maun, vähennä sitruunamehun määrä puoleen.

Noin pellilliseen muffinsseja tarvitsee:

2,5 dl sokeria
200 g margariinia
3 kananmunaa
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 dl päärynä- tai omenahilloa
2,5 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu. Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen sitruunankuori ja hillo. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Vatkaa taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja sitruunanmehua.

Nostele valmis taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

1.1.2013

Punajuuri-suklaakakku

Suklaakakku saa punajuuresta kivaa kosteutta ja makua. Kivaa vaihtelua tavalliselle suklaakakulle.

2 punajuurta
100 g margariinia
200 g taloussuklaata
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta

Kuori ja raasta punajuuret pieneksi raasteeksi. Kaksi normaalikokoista punajuurta riittää hyvin kakun mausteeksi ja "kosteuttamiseksi", mutta isojakin punajuuria voi käyttää, jos haluaa kakkuun enemmän punajuuren makua.

Palastele suklaa kulhoon, lisää margariini ja punajuuriraaste. Lämmitä seosta mikrossa välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut.

Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne varoen vaahdon sekaan. Jauhosihti auttaa paljon siinä, ettei taikinan sekaan tule jauhopaakkuja. Lisää taikinaan punajuuriseos.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja sipaise hieman margariinia vuoan reunoille. Kaada taikina vuokaan ja paista 55 minuuttia 175 asteessa. Kun paistoaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia, laita uuniin kakun päälle leivinpaperi, ettei kakun pinta pala.

Kumoa kakku tarjoiluastialle, kun se on hieman jäähtynyt. Peitä kakku kelmulla ja anna sen vetäytyä yön yli jääkaapissa. Kuorruta kakku esimerkiksi sulatetulla suklaalla tai koristele se tuoreilla hedelmillä. Punajuuri-suklaakakku ei kaipaa mitään täytettä väliin, vaan on hyvää sellaisenaan.

Punajuuri-suklaakakku

Gluteeniton punajuuri-suklaakakku

Pidin hiljattain synttärijuhlat, joissa vieraina oli pari ystävää, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Olin saanut jostain se käsityksen, että gluteenittomat leivonnaiset ovat lähes aina kovia kuin kivet. Kauhunsekaisin tuntein päätin kuitenkin valmistaa myös heille jotain makeaa herkkua.

Tällä reseptillä valmistuu pikkuinen kakku noin kuudelle syöjälle, eli kakkuvuoka kannattaa olla tavallista pienempi. Toki reseptin voi myös puolittaa ja paistaa minikakun pikkuriikkisessä vuoassa.

2 pientä punajuurta
60 g margariinia
120 g tummaa suklaata (80%)
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3/4 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kuori ja raasta punajuuri hienoksi raasteeksi. Palastele suklaa ja margariini kulhoon ja sekoita mukaan punajuuriraaste. Käytä mikrossa pari minuuttia, kunnes suklaa sulaa. Seosta kannattaa välillä sekoitella. Hienonna seos sauvasekoittimella tahnaksi.

Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja lisää varovasti vaahdon sekaan. Lisää lopuksi punajuuritahna seokseen.

Voitele vuoka margariinilla tai vuoraa se leivinpaperilla ja paista kakkua 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.

Alunperin olin aikeissa paistaa kakkua vain puolisen tuntia, mutta niin lyhyellä paistoajalla kakku oli vellimäistä hyllyvää massaa, johon muodostui rapsakka kuori. Otin kakun pariin kertaan uunista ulos, tutkin sen kypsyyttä ja laitoin sen vielä paistumaan, joten ihan tarkkaa paistoaikaa en tiedä. Kakun kypsyyden voi testata puisella cocktail-tikulla. Jos tikkuun jää löysää taikinaa, kakkua kannattaa vielä hetki paistaa. Lisäksi kakun päälle voi laittaa uuniin palan leivinpaperia, niin se ei ala palamaan päältä.

Anna kakun levätä vuoassaan yön yli jääkaapissa, jotta maut syvenisivät ja koostumus kiinteytyisi. Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja koristele.

Lopputulos oli yllättävän kiinteä siitä ensimmäisen tarkistuksen vellikakusta, mutta kakku jäi kuitenkin hieman mudcake-tyyliseksi, mikä oli oikeastaan ihan tervetullut tulos. Koristelin kakun ananaskirsikoilla, mutta sen päälle voi esimerkiksi sulattaa suklaata tai tehdä tuorejuustosta ja tomusokerista tahnan. Kakun koostumuksen takia en lähtisi leikkaamaan sitä kahtia ja laittamaan siihen mitään täytettä. Oli hyvää sellaisenaankin :)