25.3.2012

Riisisuklaa

Kaikessa lyhykäisyydessään:
150 g kookosrasvaa
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
6 rkl kaakaojauhetta
6 dl riisimuroja

Sekoita kookosrasva, sokerit ja kaakaojauhe kattilassa. Laita hellalle miedolle lämmölle. Sekoita koko ajan, että rasva sulaa tasaisesti, eikä tomusokeri tai kaakao jää kokkareiksi.

Anna seoksen jäähtyä hetki, kuitenkin niin, ettei se jähmety ja lisää riisimurot. Sekoita varovaisesti. Jos seos tuntuu liian juoksevalta, lisää puoli desilitraa riisimuroja. Annostele pieniin vuokiin lusikalla ja laita jähmettymään jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi.

18.3.2012

Mustikka-juustokakku

Pohja:
150 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl vettä

Täyte:
2 prk (400 g) maitorahkaa
1 prk (200 g) creme fraichea
1 ptk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa

Mustikkasose:
4 dl mustikoita
1,5 rkl tomusokeria
1 rkl perunajauhoa

Tee pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa kananmuna sekaan. Nypi sekaan vehnäjauhot ja vesi. Laita taikina hetkeksi jääkappiin jähmettymään, niin sitä on helpompi muotoilla vuoan pohjalle ja reunoille.

Vatkaa maitorahka, creme fraiche, tuorejuusto ja sokerit keskenään. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Muussaa mustikat, tomusokeri ja perunajauho keskenään. Hienonna mustikkaseos. Osan mustikoista voi jättää kokonaisiksi tai tehdä kaikista sosetta.

Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla, ota pohjataikinan pois jääkaapista ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada noin puolet juustotäytteestä vuokaan ja lusikoi 3/4 mustikkasoseesta täytteen sekaan. Sekoita hieman. Lusikoi loput juustotäytteestä tasaisesti ympäri vuokaa. Lusikoi loput mustikkasoseesta täytteen päälle. Kuvioi juustokakun pinta esimerkiksi lusikan varrella tai cocktail-tikulla. Mustikkasosetta voi levittää spiraalina, ympyröinä tai tehdä pintaan marmoroinnin.

Paista kakkua noin tunti 175 asteessa, käännä lämmön pois ja anna olla uunissa jälkilämmössä noin 15 minuuttia.

11.3.2012

Äyriäisrisotto

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pari rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
8 dl vettä
3 rkl kanafondia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl raastettua parmesaania
mustapippuria
1 dl katkarapuja
1 tlk simpukoita

Silppua sipuli, murkaa valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki kattilassa. Laita vettä toiseen kattilaan kuumenemaan ja kaada sen sekaan kanafondi. Lisää sipulien sekaan riisi ja kuullota myös sitä vähän. Kun kanafondiveteen alkoi muodostua kuplia, käännä lämpö miedommalle.

Kaada noin desin kanalientä riisin sekaan ja annoin nesteen kiehua hiljalleen pois. Risottoa kannattaa sekoitella ahkeraan koko valmistuksen ajan. Lisää risottoon puoli desiä valkoviiniä ja anna senkin haihtua pois. Kuiva valkoviini sopii maultaan paremmin risottoon, kuin makea. Jatka kanaliemen ja valkkaviinin lisäilyä vuorotellen ja anna haihtua

Raasta parmesaani. Kun sekä kanaliemi ja valkoviini on imeytetty risottoon, lisää hieman mustapippuria. Tarkista vielä, että riisi on kypsää. Käännä lämpö pois, lisää parmesaani, katkaravut ja simpukat. Anna hautua hetki kannen alla ja tarjoile heti, kun katkaravut ja simpukat ovat lämmenneet.