19.2.2012

Baklava

Ja Turkki-teemalla jatketaan. Baklava on melko makeaa jälkkäriä, joka on parhaimmillaan suoraan uunista tulleena. Jos ekalla kerralla ei ihan onnistu, ei kannata lannistua. Filotaikina ei ole sitä helpointa käsiteltävää.

öljyä (tai 150 g margariinia)
1 pkt filotaikinaa
100 gr manteleita
150 gr saksanpähkinöitä
200 gr pistaasipähkinöitä
1 rkl kanelia
450 gr sokeria
1 sitruunan mehu
2,5 dl vettä

En nyt tarkalleen muista kuinka iso paketti grammoissa filotaikinapaketti on. Tosin, en oo nähnyt kaupoissa kuin yhtä sorttia, joten sitä ei liene vaikeaa ostaa. Filotaikina löytyy pakastealtaasta ja muistuttaa vähän leivinpaperipakettia.

Sulata filotaikina huoneenlämmössä pakkauksen ohjeen mukaan. En tarkalleen muista kuinka iso paketti grammoissa toi filotaikinapaketti on, mutta en oo nähnyt kaupoissa kuin yhtä sorttia. Se löytyy pakastealtaasta ja muistuttaa vähän leivinpaperipakettia.

Rouhi pähkinät. Voit maun mukaan laittaa joitain pähkinöitä enemmän ja joitain vähemmän, kunhan yhteismäärä on siinä 450 gramman paikkeilla. Sekoita joukkoon kaneli.

Filotaikina kuivuu TODELLA nopeasti, eli se kannattaa säilyttää kostean (ei märän) pyyhkeen sisällä. Suorakaiteen mallinen vuoka on paras baklavaan, koska filotaikinalevyt on helpointa asetella siihen.

Voitele vuoka öljyllä tai sulatetulla margariinilla ja ala kerrostamaan filotaikinaa. Laita vuokaan filotaikinaa, sivele se niukalla määrällä öljyä, lisää taikinaa, sitten taas öljyä. Pohjakerroksiin ei kannata sivellä ihan kauheasti öljyä, koska sitä kuitenkin valuu pohjalle päälimmäisistä kerroksista ja pohja jää pehmeäksi. 

Valitse suurin piirtein filotaikinalevyn levyisen vuoan, sijoita filotaikinan reuna vuoan reunaan, anna ylimääräisen filotaikinan tippua reunan yli, sudi öljyä taikinan pintaan, taita taikinan kaksinkerroin ja sudi taas öljyä. Käytä pohjaan noin puolet taikinasta ja kaada päälle pähkinäsekoitus. Jatka filotaikinalevyjen pinoamista ja öljyllä sutimista. Päälimmäisen taikinakerroksen päälle tulee vielä öljyä. Leikkaa baklava paloiksi ennen kuin laitat sen uuniin. Ilmeisesti yleinen tapa on leikata se vinokulmioiksi.


Paista baklavaa uunissa noin tunti, tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Valmista sokeriliemi baklavan ollessa uunissa. Sekoita sokeri veteen ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää sitruunamehu ja pienennä lämpöä. Keitä lientä noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee.

Nosta baklava uunista ulos ja kaada jäähtynyt sokeriliemi tasaisesti sen päälle. Paista baklavaa vielä 5 minuuttia uunin alaosassa, jotta sokeriliemi imeytyy siihen. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Baklava pitäisi oikeasti kai syödä sellaisenaan, mutta se on erityisen hyvää vaniljajäätelön kanssa.


18.2.2012

Munakoisopilahvi

Joskus paella sekoitetaan risottoon ja risotto pilahviin. Oman käsityksen mukaan risotto on laavamaista ja paella ja pilahvi vähän irtonaisempaa. Paella on espanjalaista ja pilahvi tulee idemmästä. Tämä resepti on helpohko mutta vaatii aika paljon aikaa.

2 munakoisoa
suolavettä
3 tomaattia
1 sipuli
3 rlk pinjansiemeniä
1 tl korianteria
3 tl sokeria
3 rkl kanelia
1 rkl minttua
1 rkl tilliä
suolaa ja pippuria
puolikkaan sitruunan mehu
3,5 dl pitkäjyväistä riisiä
9 dl vettä
sitruunalohkoja

Siivuta munakoisot ja ripottele niiden pääle suolaa. Itketä noin puoli tuntia. Kalttaa tomaatit: tee tomaattien pohjaan ristiviillot, laita ne kiehuvaan veteen vajaaksi puoleksi minuutiksi (kunnes kuoret alkaa irtoilla) ja nosta kylmään veteen. Kuori tomaatit, halkaise ja poista siemenet. Kuutioi pieniksi.

Paista pinjansiemenet öljyssä pannulla, lisää sipuli ja kuullota se pehmeäksi. Lisää korianteri, sokeri, kaneli, minttu, tilli ja sekoita. Lisää pannulle riisi ja kääntele se muiden ainesten sekaan. Lisää varovasti 9 dl vettä ja lisää ripaus suolaa ja pippuria. Käännä lämpö pienemmälle, kun seos alkaa kiehua. Jätä pilahvi hautumaan kannen alle. Kun vesi on imeytynyt riisiin, käännä lämpö kokonaan pois ja jätä kansi paikalleen.

Laita reilusti öljyä isoon kattilaan kuumentumaan riisin hautuessa. Pyyhi munakoisoista suola pois ja kuutioi siivut. Paista munakoisokuutioita pari minuuttia öljyssä useammassa erässä. Munakoisoihin pitäisi saada hieman väriä. Nostele valmiit munakoisot reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se munakoisojen kanssa riisin sekaan.

Munakoisopilahvia ruokaa voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä sitruunalohkojen kanssa ja se toimii lisukkeena tai pääruokana.

Fetalla täytetyt turkkilaiset kebabit

Suomessa kebab mielletään yleensä grillivastuksen edessä pyörivästä lihavartaasta vuolluksi lihasiivuiksi, joita tarjoillaan pitaleivän, riisin tai ranskalaisten kanssa. Alunperin kebab on kuitenkin ollut grillattua tai paahdettua lihaa.

1 sipuli
puolikas suippopaprika
2 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
400 g jauhelihaa
paprikajauhetta
persiljaa
chiliä
puolikas paketti (100 gr) fetaa

Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli. Laita sipulit kuppiin, kaada päälle vettä ja esikypsennä 1 minuutti mikrossa. Anna sipuleiden jäähtyä hetki ja kaada niistä vesi pois. Silppua paprika pieneksi. Sekoita mausteet ja kananmuna keskenään ja lisää ne jauhelihan joukkoon. Lisää paprikahake, esikypsennetty sipuli ja valkosipulimurska.

Paloittele feta siivuiksi. Muotoile jauhelihasta pieniä levyjä, asettele fetasiivu lihalevyn päälle ja käännä lihanlevyn reunat fetan päälle. Muotoile pitkäksi pötkyläksi niin, että feta peittyy kokonaan.

Paista kebabeja pannulla sen verran, että saavat väriä pintaan. Asettele ne vielä pellille ja paista uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia.

14.2.2012

Mantelilastut

80 g mantelilastuja
1 dl sokeria
75 g margariinia
1,5 rlk maitoa
1,5 rlk vehnäjauhoja

Murskaa mantelilastuja vähän pienemmäksi. Jos pussin on jättänyt pari päivää aikaisemmin auki ja lastut ovat hieman kuivahtaneet, murskaaminen onnistuu helpommin. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä. Tarkoitus ei ole keittää aineksia, vaan sulattaa rasva.

Kun seos on tasaista, annostele se teelusikalla uunipellille. Pellille menee noin 12 kikkaretta, koska lastut leviävät melko paljon uunissa. Paista lastuja 10 minuuttia 150 asteessa.

Kikkareet leviää. Paljon.