22.8.2011

Kasvispasteijat

Halloumi-tomaattipasteijoiden täyte:
1 pkt halloumijuustoa
3 tomaattia
basilikaa

Feta-pinaatipasteijoiden täyte:
100 g tuoretta pinaattia
100 g fetaa
2 rlk pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi

Valmista lehtitaikinaa

Halloumi-tomaatipasteijoita varten siivuta halloumi ja tomaatit. Leikkaa sulaneista taikinalevyistä neliöitä ja tee kulmiin viillot. Lisää taikinaneliöiden päälle halloumisiivut, hyppysellinen basilikaa ja tomaattisiivut. Käännä leikatut kulmat pasteijan päälle ja nipistä ne yhteen.


Feta-pinaattipasteijoita varten murskaa valkosipuli, paahda pinjansiemenet pannulla ja ryöppää pinaatinlehdet. Käytä valkosipuli ja pinjansiemenet esimerkiksi tehosekoittimessa, lisää jäähtyneet ja valutetut pinaatit ja feta ja jauha tahnaksi. Leikkaa lehtitaikinasta neliöitä, laita jokaiseen noin ruokalusikallinen tahnaa ja käännä kulmat yhteen kolmioksi. Pasteijoiden päälle voi sipaista pullasudilla vähän kananmunaa ja ripottella koristeeksi seesaminsiemeniä. Toimii myös hyvin ilman näitä.

Paista pasteijoita uunissa lehtitaikinapaketin ohjeen mukaan 225 asteessa 15 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan, juhlapöydän lisukkeena tai piknik-eväänä.

14.8.2011

Täytetyt silakkapihvit

500 g silakkafileitä
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 punasipuli
puolikas nippu tilliä
suolaa
pippuria
ruisjauhoja
voita tai öljyä paistamiseen

Pilko punasipuli pieneksi hakkeeksi, silppua tilli ja sekoita ne tuorejuustoon. Asettele silakkafileet leivinpaperille nahka alaspäin ja lisää päälle pippuria ja suolaa. Lisää puoleen fileistä ohuesti täytettä. Jos täytettä laittaa liikaa, paistaessa se alkaa sulamaan välistä pois ja fileet kuitenkin kutistuu hieman paistettaessa. Nosta täytteettömät fileet täytettyjen päälle ja ripottele reilusti ruisjauhoa siivilän läpi fileiden päälle. Käännä pihvit ja jauhota toinen puoli.


Paista pihvit kuumalla pannullaa rapeiksi. Jos pannu ei ole tarpeeksi kuuma tai täytettä on liikaa, se täyte alkaa valumaan ulos sieltä fileiden välistä. Paista fileet molemmilta puolilta ruskeiksi. Olin laittanut aika niukasti ruisjauhoa fileiden päälle ja sitä olisi voinut olla enemmänkin. Silakkafileiden kaveriksi sopii tietysti perunamuussi.

8.8.2011

Nacholautanen

Tää ruoka on nopea ja herkullinen. Sopii hyvin vaikka lauantai-illan leffan seuraksi naposteluruuaksi.

maissilastuja
juustoraastetta
jauhelihaa
maissia
valkosipulinkynsiä
mausteita (esim. paprikajauhetta, basilikaa, oreganoa, jeeraa, jauhelihamaustetta)
1 prk tomaattipyrettä
sipulia
tomaattia
salsaa

Kuutioi tomaatit ja sipulit keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan. Raasta juusto, levitä maissilastut väljästi uunipellille ja ripottele juustoraaste niiden päälle. Paista jauheliha kuumalla pannulla ja lisää mausteet. Maustamiseen sopii myös valmiit taco-mausteseokset. Kun jauheliha on saanu väriä, lisää pannulle maissia ja tomaattipyre.

Lämmitä maissilastuja 175 asteisessa uuniissa kunnes juusto sulaa. Tarjoile lämpimänä jauhelihan, tomaatti-sipuliseoksen ja salsan kera.