27.3.2011

Vihreä pesto

Miksi ostaa valmista pestoa, kun siitä tulee parempaa itse tehtynä?

1,5 nippua basilikaa
kourallinen pinjansiemeniä
puolikas kourallinen auringonkukansiemeniä
3 valkosipulinkynttä
3 rkl raastettua pecorinoa
3 rkl raastettua parmesaania
0,5-1 dl öljyä

Paahda pinjan- ja auringonkukansiemenet pannulla miedolla lämmöllä. Murskaa valkosipulit ja nypi basilikanlehdet varsista. Sekoita ne jäähtyneisiin siemeniin ja jauha morttelissa tai monitoimikoneessa tahnaksi. Raasta juustot. Pestoon voi käyttää joko pelkkää parmesaania tai pecorinoa, mutta itse käytän vähän molempia - parmesaania tuomaan pehmeyttä ja pecorinoa tuomaan suolaisuutta ja syvempää makua.

Lisää öljy vähitellen, kunnes koostumus tuntuu hyvältä. Silmämitalla ja mututuntumalla tulee parasta.

Pesto on hyvää pastan kanssa, marinadina ja esimerkiks leivän päällä mozzarellan ja tomaatin kera. Kotitekoisen peston maku on aina huomattavasti parempi kuin kaupan valmiiden pestojen.

19.3.2011

Juusto-kasvispiirakka

Olin laiskalla tuulella, joten käytin valmista piirakkapohjaa. Ei sillä, kyllä toi Sunnuntain ruis-perunapiirakkapohja on todella hyvää.

1 pkt Sunnuntai Ruis-perunapiirakkapohja
2 dl kermaa
1 kananmuna
1 punainen paprika
2 tomaattia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
fetaa
juustoraastetta
valkopippuria
paprikajauhetta
mustapippuria
rakuunaa
soijaa
margariinia piirakkavuoan voitelemiseen

Sulata piirakkataikina ja voitele piirakkavuoka. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle tasaisesti.

Pilko sipulit ja paprika pieniksi paloiksi. Tee valkosipulista murskaa tai pientä haketta. Siivuta tomaatit. Paloittele feta ja raasta juusto.

Sekoita kulhossa kananmuna, kerma, valkosipuli ja mausteet, sekä soija.


Paista piirakkapohjaa 5-10 minuuttia uunin alatasolla 200 asteessa ja ota se takaisin huoneenlämpöön. Ripottele fetat, paprika ja sipulit piirakkapohjan päälle. Lisää päälle kermaseos ja juustoraaste. Asettele tomaattisiivut päälimmäiseksi.


Paista uunissa noin 20 minuuttia. Jos käytät silikoonivuokaa, anna jäähtyä ja nosta piirakka varovaisesti tarjoilulautaselle. Itsellä käytössä oli melko laakea piirakkavuoka, joten pohja jäi ohueksi ja siksi sitä oli aika vaikea siirtää tarjoilulautaselle. Ohjeessa näytti olevan suositus, että piirakkavuoan halkaisija pitäisi olla 24 cm eli ensi kerralla pitää muistaa ostaa/tehdä enemmän taikinaa.


11.3.2011

Mustikkakukko


Mustikkakukko, tuo Savon lahja Suomelle.

Taikina:
300 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
6 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
8 dl mustikoita (tuoreita tai pakasteesta)
1,5 rlk perunajauhoja
3/4 dl sokeria

Vatkaa huoneenlämmössä pehmenneen margariinin sekaan sokeri ja kananmuna.

Sekoita leivinjauhe noin desiin ruisjauhoja. Sekoita ruisjauho margariini-sokeri-kananmunaseokseen nyppimällä. Laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään, jotta sitä on helpompi käsitellä.

Painete taikinasta noin 2/3 vuoan pohjalle ja reunoille. Jos tuntuu, että taikina tarttuu sormiin, kädet voi käyttää kylmässä vedessä. Ei kuitenkaan kannata kauheasti läträtä veden kanssa, ettei taikina vetisty.

Kaada mustikat kulhoon ja sekoita mukaan perunajauho. Kaada mustikat ruistaikinalla vuorattuun vuokaan ja ripottele sokeri päälle.

Omasta mielestäni mustikkakukon kannen tekeminen on melko haasteellista, koska mustikat (erityisesti jäiset mustikat) tartttuu sormiin ja taikinaan, eikä sitä taikinakantta saa levitettyä tasaisesti mustikoiden päälle. Teen aina niin, että kaulin taikinasta leivinpaperin päälle tasaisen, pyöreän kiekon, joka on suurinpiirtein vuoan kokoinen. Tämän jälkeen kiepsautan taikinakuoren mustikoiden päälle, painelen sen varoivaisesti reunoihin kiinni ja vedän hitaasti leivinpaperin irti taikinasta. Ei haittaa, vaikka taikina menisi hieman reunojen yli, koska sitä ylimääräistä taikinaa voi käyttää kaanteen ilmestyvien reikien täyttämiseen.


Jos mustikkakukon pinta on kovin epätasainen tai siinä on reikiä, niin ne reiät ja epätasaisuudet voi täyttää ylimääräisellä taikinalla. Tässäkin voi käyttää sitä kikkaa, et käyttää kädet kylmässä vedessä. Kylmillä ja märillä käsillä saa siloitettua sitä pintaa ja siit tulee vähän rapsakampi, jos siinä on pikkuisen kosteutta. Sitten vaan kukko uuniin 45-60 minuutiksi 175 asteeseen. Kukon voi ottaa pois uunista, kun se on kullanruskea. Sen kannattaa antaa vetäytyä hetken, koska muuten tiedossa on vain mustikkamehukatastrofi. Mustikkakukko on hyvää lämpimänä ja vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa, joten sitä ei kannata päästää jäähtymään ihan kokonaan.