17.2.2011

Lihapullat

Itse en käytä kermaviiliä lihapullissa, vaan yleensä laitan lorauksen soijakermaa tuomaan pehmeyttä ja kosteutta. Välillä tuntuu, että se kermaviili tekee lihapullista liian vetisiä.

1 kananmuna
0,5-1 dl kermaa (esim. AlproSoya)
2-3 voileipäkeksiä (ei siis suolakeksejä)
tai 0,5 dl korppujauhoja
400g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mausteita

En oikeastaan koskaan osta korppujauhoja, mutta kaapeista löytyy ns. cream cracker -keksejä (esim. Carr's table water), joita käytän korppujauhon sijasta. Molemmat kuitenkin toimii. Murskaa keksit hienoksi jauhoksi ja lisää sekaan kananmuna, kerma ja mausteet (esim. jauhelihamauste, pippuri, paprikajauhe) ja anna turvota kymmenisen minuuttia. En käytä kovinkaan paljoa suolaa ruuanlaitossa, mutta sitäkin voi lisätä pari hyppysellistä tässä vaiheessa.

Kuori ja palastele sipuli pieneksi ja murskaa valkosipulit. Lisää ne jauhelihan kanssa taikinaan ja sekoita hyvin. Varaa viereen kulho, jossa on kylmää vettä. Kastele kädet vedessä ja pyörittele lihapullat lautaselle odottamaan. Paista lihapullia kuumalla pannulla sen verran, että saavat hieman väriä pintaan. Laita lihapullat kannellisessa astiassa uuniin kypsymään noin puoleksi tunniksi 175 asteeseen. Kannellisessa astiassa lihapullista tulee mehevämpiä kuin uunipellillä paistettaessa. Tuntuu, että uunissa se kosteus haihtuu niistä pullista.

Suppilovahverokastike

4 dl suppilovahveroita
rypsiöljyä
1 sipuli
3 rlk vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1 rlk kasvisfondia


Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä noin puoli tuntia. Vettä voi laittaa kaksi kertaa sen verran mitä sieniä on. Tuoreiden sienien käsittelyksi riittää roskien poisto esim. pullasudilla. Pilko isoimmat sienet hieman pienemmiksi ja silppua sipuli. Kuullota sienet ja sipulit miedolla lämmöllä pannulla kullanruskeiksi ja lisää vehnäjauho. Jauhoista jää helposti paakkuja, joten kannattaa olla tarkkana tässä vaiheessa. Paista seosta hetki.

Lisää kerma ja kasvisfondi, pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile esimerkiksi perunoiden ja lihapullien kanssa.

14.2.2011

Rukiiset kurpitsansiemensämpylät

7 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa / 1 pkt tuorehiivaa
2 tl suolaa
1-2 rlk hunajaa tai siirappia
5 dl ruisjauhoja
5 dl kaura- tai moniviljahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
kurpitsansiemeniä
(kananmuna)

Lämmitä vesi kulhossa käden lämpöiseksi. Tuorehiivan kanssa riittää kädenlämpöinen vesi (37 astetta), mutta kuivahiivaa käyttäessä veden pitää olla lämpöisempää (42 astetta). Tosin, kauhean kuumaa vettä ei kannata käyttää, koska hiiva "kuolee" yli 60 asteessa.

Sekoita veteen suola ja hunaja tai siirappi. Tämän jälkeen seokseen voi lisätä hiljalleen kaurahiutaleet, ruisjauhoja ja puolet vehnäjauhoista. Osan vehnäjauhoista voi korvata esimerkiksi Sunnuntain rouheisella sämpyläjauholla. Taikinaa kannattaa vaivata heti kuin mahdollista, jotta siihen sitoutuu kunnolla ilmaa.

Lisää öljy ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Samalla voi lisätä reilusti kurpitsansiemeniä. Mitä enemmän taikinaa tämän jälkeen vaivaa, sitä parempaa tulee. Lainaus Suomen Hiivan sivuilta:
Taikinan vaivaaminen eli alustaminen on tärkeää. Hyvin vaivattuun taikinaan kehittyy kunnon sitko ja taikinaan muodotuu ilmarakkuloita, joihin hiivan tuottamat kaasut kerääntyvät. Hyvinalustetussa taikinassa hiivan tuottama kaasu jää taikinan sisään nostatuksen aikana ja leivonnainen kohoaa. Hiivataikinaleivonnaiset nousevat hyvin ja pysyvät muodossaan paiston aikana, kun taikinassa on hyvä rakenne eli sitko.

Anna taikinan nousta kulhossa lämpöisessä paikassa keittiöpyyhkeellä peitettynä kaksinkertaiseksi (vajaa tunti). Pyörittele jauhoitetulla pöydällä taikinasta palloja ja nosta uunipellille. Nostata sämpylöitä vielä 15 minuuttia keittiöpyyhkeen alla.

Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Kananmunan voi halutessaan jättää pois, mutta ajattelin, että siemenet pysyvät ehkä paremmin pinnassa kiinni, jos siinä on jotain "liimaa".

Paista sämpylöitä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan.

5.2.2011

Runebergintortut

Taikina:
200 gr margariinia
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl (ruis)korppujauhoja tai piparinmuruja
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
2 tl rommiaromia

Kuorrutus:
vadelma- tai omenahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Vatkaa sokeri ja margariini keskenään, lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen rommiaromilla maustetun kerman kanssa.

Jauhoin kardemumman morttelissa hieman hienommaksi, mutta sitä voi käyttää sellaisenaankin. Rommiaromin voi jättää pois, koska esimerkiksi lapset ei välttämättä siitä tykkää. Tein tortut ruiskorppujauhoihin kokeilumielessä ja niistä tuli yllättävän hyviä. Korppujauhojen sijasta voi käyttää myös murskattuja pipareita. Lusikoi taikinaa vuokiin. Tortut eivät kohoa kovinkaan paljoa, joten vuoat voi laittaa melko täyteen.

Paista torttuja 20 minuuttia 175 asteessa. Painele lämpöisten torttujen keskelle peukalolla pieniä syvennyksiä ja annostele niihin hillo. Valmista tomusokeriseos torttujen jäähtymisen jälkeen ja reunusta hillo sillä.