27.1.2011

Mausteinen sipulikeitto

Halpaa, helppoa ja maukasta.

500 g sipuleita
2 valkosipulinkynttä
paprikajauhetta
2 + 2 rlk öljyä (seesami- ja rypsiöljyä)
2 dl kermaa
2 rlk kasvisfondia
8 dl vettä
½ prk salsaa TAI 1 prk tomaattipyrettä ja 1 tl chiliä
loraus soijaa
(2 rlk perunajauhoa)

Pilko sipulit pystysuunnassa puoliksi ja edelleen suikaleiksi. Murskaa valkosipulit.

Kaada kattilan pohjalle 2 ruokalusikallista seesamiöljyä, lisää paprikajauhe ja kuullota sipuleita hetken aikaa miedolla lämmöllä. Lisää rypsiöljy ja jatka kuullottamista. Lisää kerma, fondi, kuuma vesi ja salsa. Anna muhia kannen alla noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

Lisää loppuvaiheessa soijaa maun mukaan. Mikäli haluat hieman paksumpaa keittoa, sekoita perunajauhot tilkkaan vettä ja lisää hitaasti keiton sekaan koko ajan sekoittaen.

25.1.2011

Päärynä-murupiirakka

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g margariinia
2 dl maitoa
2 kananmunaa

500-700 g päärynöitä

Murukuorrutus:
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
3 rlk kanelia
150 gr sulatettua margariinia

Kuori ja paloittele päärynät pieniksi paloiksi. Päärynöiden sijasta voi käyttää myös omenoita tai puolukoita. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisä voisula. Vatkaa maito ja kananmuna nopeasti sekaan ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä päälle päärynänpalaset. Paista piirakkapohjaa noin 12 minuuttia 225 asteessa.

Piirakkapohjan ollessa uunissa sekoita murukuorrutuksen kuivat aineet ja lisää sulatettu margariini. Ota piirakkapohja pois uunista ja ripottele päälle murukuorrutus ja paista vielä noin 15-20 minuuttia 225 asteessa. Tarjoile hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa.

20.1.2011

Mittamuunnoksia

Itse käyn joskus surffailemassa ulkomaisilla reseptisivuilla ja välillä sopivan reseptin löydyttyä oon päätynyt pähkäilemään paljonko jenkkimitata on näissä mitoissa mitä Suomessa käytetään. Tässä siis muistilistaksi itselle ja muille.

Tavalliset mittamuunnokset

1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml
1 dl = 7 rkl
1 maustemitta (mm) = 1 ml
90 g rasvaa = 1 dl sulatettuna/öljyä
1 pkt hiivaa = 50 g = 2 pss kuivahiivaa
1 kkp = 1 1/2 dl
1 kananmuna = 55 – 60 g
1 dl = 6 keltuaista
1 dl = 3-4 valkuaista

Jenkki- ja brittimitat

tbsp = tablespoon (= tl)
tsp = teaspoon (= rkl)
cup = c (= kuppi)
oz = ounce (= unssi)
lb = pound (= pauna)

1/2 oz = 1 rkl = 3 tl (tsp)
1 oz = 28,5 g = 30 ml = 2 rkl
3,5 oz = 100 ml = 1 dl
1 oz = 25 g
1 lb = 16 oz = 453,6 g
1 US cup (8 oz) = 2,4 dl
2 US cups = 1 pint = 4,8 dl
1 US pint = 4,8 dl neste/5,5 dl jauhot
1 UK cup = 2,8 dl
1 UK pint = 20 oz = 5,7 dl
1 gallon = 3,8 l
1 kg = 2,2 lb

1 desilitra grammoina

1 dl sokeria = 85 g
1 dl tomusokeria = 60 g
1 dl vehnäjauhoja = 65 g
1 dl perunajauhoja = 70 g
1 dl kaakaojauhetta = 40 g
1 dl ruisjauhoja = 55 g
1 dl hiutaleita = 35 g
1 dl kookoshiutaleita = 35 g
1 dl mantelilastuja = 65 g
1 dl pähkinöitä = 60 g
1 dl kauraleseitä = 60 g
1 dl korppujauhoja = 50 g
1 dl fariinisokeria = 70 g
1 dl siirappia = 140 g
1 dl suolaa = 120 g
1 dl rusinoita = 60 g
1 dl makaroonia = 50 g
1 dl riisiä = 90 g
1 dl rahkaa = 125 g
1 dl juustoraastetta = 50 g
1 l marjoja = noin 500 g
1 l omenakuutioita = noin 650 g

100 grammaa desilitroina

100 g sokeria = 1,2 dl
100 g tomusokeria = 1,7 dl
100 g vehnäjauhoja = 1,5 dl
100 g perunajauhoja = 1,4 dl
100 g kaakaojauhetta = 2,5 dl
100 g ruisjauhoja = 1,8 dl
100 g hiutaleita = 2,8 dl
100 g kookoshiutaleita = 2,8 dl
100 g mantelilastuja = 1,5 dl
100 g pähkinöitä = 1,7 dl
100 g kauraleseitä = 1,7 dl
100 g korppujauhoja = 2 dl
100 g fariinisokeria = 1,4 dl
100 g siirappia = 0,7 dl
100 g suolaa = 0,8 dl
100 g rusinoita = 1,7 dl
100 g makaroonia = 2 dl
100 g riisiä = 1,1 dl
100 g rahkaa = 0,8 dl
100 g juustoraastetta = 2 dl
1 kg marjoja = noin 2 l
1 kg omenakuutioita = noin 1,5 l